Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Útoky na ochranárov prírody pribúdajú: Zastrašovanie skončilo podpálenými autami
Zdielať na

Útoky na ochranárov prírody pribúdajú: Zastrašovanie skončilo podpálenými autami

POVAŽKÁ BYSTRICA / Zastrašovanie strážcu prírody vyvrcholilo podpálením jeho áut. Stalo sa tak v chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy niekoľko mesiacov potom, ako prichytil partiu pracovníkov pri nelegálnej ťažbe dreva.

Na Slovensku pribúdajú útoky na ochranárov. Páchatelia chcú takouto formou odradiť strážcov prírody od ich práce. Posledný prípad je z konca marca, kedy zatiaľ neznámi páchatelia podpálili ochranárovi autá.

 "Suseda mi volala, že mi horia autá. Bolo tam aj moje súkromné vozidlo, ktoré som používal na ochranu a stráž," potvrdzuje strážca prírody Miroslav Martinka. Útok na strážcu prírody zrejme súvisí s prípadom z konca minulého roka. "Pán Martinka patrí medzi najúspešnejších strážcov z chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Minulý rok prichytil pri nelegálnej ťažbe dubov a výrube dubového dreva pracovníkov Lesov SR," informuje Juraj Smatana, štátny tajomník ministerstva životného prostredia. Policajné vyšetrovanie by v týchto dňoch malo viesť k obvineniu osôb.

"Obidvaja zamestnanci Lesov SR už boli medzitým zo zamestnania prepustení. Vzhľadom na to, že pokračujú rôzne anonymné verbálne vyhrážky na pána Martinku a jeho rodinu, cítim povinnosť, aby sa ministerstvo životného prostredia postavilo na jeho stranu," dodáva štátny tajomník ministerstva životného prostredia. Poškodený sa doteraz s útokmi nestretol, tie sa vystupňovali od konca minulého roku.

K dispozícii sú aj kamerové záznamy

Kompetentní disponujú viacerými kvalitnými kamerovými záznamami z obce, kde došlo k útoku. "Jasne bolo vidieť páchateľov, ktorí utekajú od zapáleného auta. Útok na majetok a na osobnú integritu strážcu ochrany prírody musíme brať rovnako vážne, ako keď si niekto dovolí zaútočiť na príslušníka policajného zboru," hovorí Juraj Smatana. "Vyšetrovateľ okresného riaditeľstva Policajného zboru v Považskej Bystrici začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v tejto chvíli poskytnúť viac informácií," informuje Danka Adámiková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. Škodu na podpálených autách majiteľ vyčíslil približne na 30-tisíc eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy