Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Embargo na nákup ruskej ropy by sa dočasne nemuselo týkať dvoch krajín. Jednou by mohlo byť Slovensko
Zdielať na

Embargo na nákup ruskej ropy by sa dočasne nemuselo týkať dvoch krajín. Jednou by mohlo byť Slovensko

BRATISLAVA / Ruská ropa nám možno zostane. Plánované zavedenie embarga na jej nákup by sa okrem Slovenska nemuselo týkať ani Maďarska. Dôvodom je naša obrovská závislosť od jej dovozu. S odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov Európskej únie o tom informovala agentúra Reuters a týždenník Politico.

Výnimka či dlhé prechodné obdobie na nákup ruskej ropy - presne to by mala v najbližších dňoch ponúknuť Európska komisia Slovensku a Maďarsku. Tá má už zajtra dokončiť prípravu ďalšieho, šiesteho balíka sankcií voči Rusku kvôli vojne na Ukrajine. "Nemecko nie je proti zákazu dovozu ropy z Ruska. Samozrejme nebude to ľahké ale sme pripravení súhlasiť s embargom," povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. 

Nové sankcie majú zahŕňať postupný zákaz nákupu ruskej ropy do konca tohto roka. Dôvod? Export nerastnej suroviny je hlavným zdrojom príjmov pre Moskvu, ktorá má aj z týchto ziskov financovať vojnu na Ukrajine. Analytik upozorňuje, že ak by sa nás embargo netýkalo, ruskú ropu by sme nakupovali so zľavou. "Znížil by sa dopyt vďaka tomu, že ostatné krajiny by prestali nakupovať. čo vidíme, že sa aj dnes deje, no tak Slovnaft by nakupoval so zľavou čo by pre nich bolo zaujímavé a mohlo by sa to premietnuť do cien pohonných hmôt benzínu a nafty," uviedol analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Slovenský šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík sa zatiaľ k embargu na ruskú ropu vyjadriť nechcel. Urobí tak vraj po mimoriadnom zasadnutí ministrov energetiky krajín Európskej únie. Okrem ropy sme závislí aj na ruskom plyne. Premiér Eduard Heger v rozhovore pre BBC uviedol, že platiť za neho budeme eurami. Slovensko podľa neho v tejto chvíli nie je pripravené vzdať sa dodávok ruských surovín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy