Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tomanová: Trinásty dôchodok pre seniorov bude realitou v roku 2010
Zdielať na

Tomanová: Trinásty dôchodok pre seniorov bude realitou v roku 2010

Zdroj: TASR/ Štefan Puškáš

Potvrdila tiež, že predĺženie podpory v nezamestnanosti zo 6 na 8 mesiacov by malo byť od januára reálne.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Július Brocka z opozičnej strany KDH podotkol, že vyplácanie vianočného príspevku považuje za nesystémové opatrenie. Tomanová pripustila, že ona mala k spomínanej dávke rovnaký postoj. V období krízy však nebol priestor na rast vianočných príspevkov a pretransformovanie ich na 13. dôchodok. Momentálne Tomanová takúto zmenu na budúci rok pripúšťa.

V diskusii sa tiež venovali aj otázkam predĺženia podpory v nezamestnanosti a zvýšeniu minimálnej mzdy od roku 2010 o 4,1 %. Tomanová potvrdila, že už dlhodobo avizované predĺženie poberanie podpory v nezamestnanosti zo šiestich na osem mesiacov by malo byť od januára budúceho roka reálne. Ministerstvo financií (MF) SR však stále nevie, odkiaľ na toto opatrenie zoberie peniaze.

Poberanie podpory v nezamestnanosti sa nemá iba predĺžiť o dva mesiace. Taktiež by sa mali zmierniť aj podmienky nároku na túto dávku. Doteraz musel človek pracovať minimálne tri roky z posledných štyroch. Po novom by mali takémuto občanovi stačiť dva z posledných troch rokov.

Odborári s navrhovanými zmenami v prípade poberania spomínanej dávky súhlasia. Chcú však, aby bolo účinné čím skôr. "Tak, aby to zachytilo čo najviac ľudí, ktorí sú momentálne nezamestnaní," podotkol v relácii STV prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslav Gazdík.

Zamestnávatelia naopak považujú takéto kroky za nesprávne. Podľa nich je potrebné strážiť verejné financie, ich deficit. S týmto postojom súhlasil aj Brocka.

V prípade vládou schváleného zvýšenia minimálnej mzdy od januára 2010 o 4,1 % Brocka podotkol, že vládna koalícia hrá iba divadlo. Na jednej strane totiž vláda tvrdí, že pomáha občanom s najnižšími príjmami. Avšak na druhej strane spôsobí prepustenie zamestnancov, kvôli schválenému rastu spomínanej mzdy.

Podľa zamestnávateľov je najohrozenejšia zamestnanosť v textilnom a odevnom priemysle. "Tento priemysel má dlhodobé problémy, ktoré sa ešte zvýšením minimálnej mzdy prehlbujú. Určite tam príde k prepúšťaniu," zdôraznil v relácii prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský. Zle sú na tom podľa Malatinského aj spoločnosti z chemického priemyslu a poľnohospodárstva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy