Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ak sa nemocnice s poisťovňami nedohodnú do konca marca, pacientom bude poskytovaná len akútna starostlivosť
Zdielať na

Ak sa nemocnice s poisťovňami nedohodnú do konca marca, pacientom bude poskytovaná len akútna starostlivosť

BRATISLAVA / Zdravotným poisťovniam sa nateraz nepodarilo dohodnúť s Asociáciou nemocníc. Tie tvrdia, že po náročných rokoch pandémie, boji s infláciou a zdražovaním cien potrebujú viac peňazí. Poisťovne ich nemajú. Avšak niekto sa predsa len dohodol, a to minister financií a minister zdravotníctva.

Asociácia nemocníc ošetruje zhruba 51 percent slovenských pacientov. Sú to nemocnice, do ktorých sa ľudia dostávajú najčastejšie- malé, stredné a najmä lokálne. Zmluvu s poisťovňami majú len do konca marca. "So Všeobecnou poisťovňou sme sa nedohodli vôbec, ich ponuka je neprijateľná," povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. 

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že hľadá kompromisy, robí ústupky a predkladá alternatívne návrhy, ale zástupcovia nie sú ochotní ustúpiť zo svojich požiadaviek. "Aktuálne to vyzerá tak, že možnosti zvýšenia sú zhruba o 7 percent. Požiadavka zastupiteľov nemocníc je až 12 percent," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. Union ponúkla nemocniciam navýšenie, ktoré vie zafinancovať. Pre nemocnice je to málo. Všetci zhodne tvrdia, že v systéme je málo peňazí. "Podľa našich prepočtov je v systéme málo peňazí. Aktuálne chýba 320 miliónov eur," povedala hovorkyňa Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 

Ak sa nemocnice s poisťovňami nedohodnú do konca marca, budú ďalšie tri mesiace v rokovacom provizóriu. V takom prípade by pacientom poskytovali len akútnu starostlivosť. "Nebudú môcť pacientom poisťovne poskytovať plánované operácie, ktoré sa dva roky odkladali, plánované operácie ani vyšetrenia," uviedol Petko. K dohode by malo dôjsť, a to aj vďaka dohode ministra zdravotníctva a financií. Ministerstvo financií sa nakoniec dohodlo s rezortom zdravotníctva na dofinancovaní v hodnote 365 miliónov eur. "Poskytneme jeden milión na každý deň v roku," povedal minister financií Igor Matovič. 

145 miliónov je z vyššieho výberu poistného, ktorý naznačila nová makroekonomická prognóza. 100 miliónov ide z kapitoly ministerstva zdravotníctva cez platbu za poistencov štátu a 120 miliónov, ktorými sa zdvihne základne imanie štátnej poisťovne pôjde zo štátnych finančných aktív. Súkromne poisťovne protestujú, že ide o diskrimináciu. "Myslím si, že sa tento problém vyrieši aj po dnešnej dohode," dodal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy