Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na hraniciach funguje aj hotspot pre zvieratá, dobrovoľníci majú za sebou aj psie pôrody
Zdielať na

Na hraniciach funguje aj hotspot pre zvieratá, dobrovoľníci majú za sebou aj psie pôrody

BRATISLAVA/VYŠNÉ NEMECKÉ / Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine k nám prišlo už 140 tisíc ľudí z Ukrajiny.  Vo Vyšnom Nemeckom sa aktuálne na vybavenie čaká približne štyri hodiny. Ľudia utekajúci pred ruskou agresiou ale často necestujú sami. Berú so sebou aj svojich domácich miláčikov.

Ľudia utekajúci z Ukrajiny si z domovov berú to najcennejšie, čo majú. Medzi to, vo veľa prípadoch na žiadosť detí, patria aj domáci miláčikovia. Na hraniciach vo Vyšnom Nemeckom je zriadený takzvaný zvierací hotspot. Tam sa ľuďom so zvieratami venuje odborný tím. "My im ponúkneme základnú veterinárnu prehliadku, začipujeme ich, dáme im samozrejme nejaké jedlo. Ponúkneme im jedlo aj na cestu a hlavne im dáme informácie," hovorí Peter Vozárik, koordinátor hotspotu pre zvieratá.

Poda Vozárika prejde denne slovensko-ukrajinskú hranicu 80 až 100 zvierat. "My tu zo zákona nemusíme byť, my tu chceme ľuďom a zvieratám len uľahčiť život. Oni majú výnimku, ale je veľmi dobré, keď sa začipujú. Pokiaľ chcú prekročiť hranice Slovenska, čo aj väčšina chce, mali by byť začipované.Potom len záleží na coľníkovi alebo policajtovi, či to bude akceptovať," dodáva Vozárik. 

Veľakrát ľudia prídu s mačkami alebo malými psami v ruksakoch, na hotspote dostanú aj prepravky na ich transfer, či vodítka. 

Pôrody zvierat v aute

Nerodia len ženy. V utorok museli dobrovoľnícni z hotspotu pomáhať aj pri psích pôrodoch. "Mali sme tu pôrody v aute, jeden husky, jeden ratlík. Stalo sa to na hranici, ako prechádzali, tak psíky začali rodiť. My sme ich skontrolovai a vybavili najbližšieho veterinára, kam sme ich poslali," opisuje Vozárik. 

Na otázku, aké zvieratá väčšinou prichádzajú spolu s ľuďmi utekajúcimi pred vojnou, odpovedal koordinátor Peter Vozárik takto: "Väčšinou sú to psy a mačky, ale stretli sme sa aj s papagájom, so škrečkom alebo sme mali dvoch potkanov," dodáva Vozárik 

Častokrát sa stalo, že ľudia nevedia, že so svojimi zvieratami môžu prejsť hranice. Na ukrajinskej strane ich vypustia. Ľudia zo zvieracieho hotspotu majú ale s ukrjainskou stranou dohodu, odovzdajú si zvieratá cez hranicu a častokrát skončia v rukách svojich pôvodných majiteľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy