Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Víchrica trápi Slovensko. Vietor lámal stromy, strhával strechy a komplikoval železničnú aj cestnú dopravu
Zdielať na

Víchrica trápi Slovensko. Vietor lámal stromy, strhával strechy a komplikoval železničnú aj cestnú dopravu

BRATISLAVA / Víchor, ktorý narobil paseku najmä u našich susedov v Česku, dorazil aj k nám. V noci vyvádzal na horách, predpoludním na juhozápade Slovenska, kde vyvracal stromy a strhával aj strechy. Potrápil nielen hasičov, ale aj cestujúcich vo vlakoch, ktoré pre popadané stromy meškali. Na viacerých miestach došlo aj k výpadkom elektriny. Na severe sa víchor zamiešal aj do sneženia a vytvoril naozaj desivú metelicu. Podľa meteorológov by sa už zajtra mal víchor zmierniť.

Bežne v nedeľu počas celého roka je okolie pod Kamzíkom plné detí, dospelých i seniorov. Ako vidíte, tentoraz uposlúchli výstrahy meteorológov a zostali radšej doma. Na juhozápad sa prudký vietor privalil už predpoludním, pohyboval sa rýchlosťou do 50 km za hodinu, ale v nárazoch aj 90. "V noci sa rozfúkalo na horách, potom na juhozápade v nárazoch 80-90," povedal hydrológ Michal Hazlinger. 

V pohotovosti boli všetky záchranné zložky 

V priebehu dňa prenikol ďalej na východ a zamestnával hasičov, ktorí zaznamenali viac ako 160 výjazdov. Už od rána odstraňovali popadané stromy napríklad na diaľnici D1 i D2 a medzi Malackami a Veľkými Levármi padnutý strom poškodil plynové potrubie. V Bielom Kostole víchor odtrhol strechu z altánku. Hasiči odstraňovali strhnutú strechu aj v Spiškej Belej. "Museli sme tú strechu po kúskoch narezať a zhadzovať dole," uviedol vedúci zásahu. 

Silný nárazový vietor komplikoval aj dopravu. Dve vozidlá skončili v lesnom poraste pri Tatranskej Kotline, meškali rýchliky i vlaky. Niektoré trate zahatali padnuté stromy a cestujúcich odvážali náhradnými autobusmi.
Popadané stromy poškodili na viacerých miestach aj elektrické vedenia a k večeru zostalo bez elektrickej energie okolo 4 tisíc odberateľov.

Aj na Orave sa poriadne rozfúkalo. Vietor vytváral snehové jazyky a záveje aj na Brestovej. Silný vietor lámal stromy ako napríklad medzi Párnicou a Kraľovanmi. Strom padol na frekventovaný medzinárodný ťah do Poľska. Vo Veličnej na mohutný vietor doplatili snoubordisti, ktorí sa vracali z Kubínskej hole. Vietor im otvoril počas jazdy úložný box na streche auta. "Odfúklo nám snežný box, vietor veľký," povedal spolujazdec. Situáciu pod Belianskými Tatrami nekomplikoval iba silný vietor ale aj husté sneženie. Mnohí sa rozhodli v Ždiari na poslednú chvíľu ubytovať a ďalej necestovať. Starosta Ždiaru vyhlásil popoludní v dedine mimoriadnu situáciu, cestu smerom na Podspády pre bielu tmu uzatvorili, kto má v dedine traktor, prišiel pomáhať. 

Desiatky domácností bez elektriny 

Silný vietor spôsobil výpadky elektriny skoro po celom západnom Slovensku. Mimoriadny stav je vyhlásený vo všetkých oblastiach, okrem oblasti v okolí Nových Zámkov. "Od rána sme na našom území evidovali celkovo 22 VN porúch a 158 NN porúch, v dôsledku ktorých bolo výpadkami elektrickej energie postihnutých takmer 40 000 odberateľov. Aktuálne (18.00 hod.) je bez elektrickej energie približne 4 000 odberných miest," uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová. 

Vo väčšine prípadov spôsobili poruchy popadané stromy a polámané konáre, ktoré na niektorých miestach pretrhali vedenie a poškodili konzoly stĺpov či izolátory. "Na odstránení porúch sa pracuje nepretržite. Niektoré opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadajú dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek. Vzhľadom na aktuálny vývoj počasia očakávame, že situácia sa ešte môže skomplikovať. V monitorovaní situácie a v odstraňovaní porúch budeme pokračovať aj počas noci," dodala Dobošová. 

Ministerstvo pripravilo základné odporúčania: 

  • neparkovať vozidlá na rizikových miestach (pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, billboardmi);
  • pred príchodom vetra doma vykonať preventívne opatrenia – pozatvárať a zaistiť okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevniť predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť okolie (záhradný nábytok, kvetináče, náradie, sklenené a plechové predmety a pod.);
  • vytvoriť pre zvieratá žijúce na dvore dočasné útočisko – predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť;
  • zdržiavať sa v bezpečných objektoch,
  • obmedziť šoférovanie,
  • vyhnúť sa pohybu po horách a prechádzkam v lese a v parkoch,
  • voliť pomalú jazdu vo vozidle, ktoré môžu silné poryvy vetra prevrátiť,
  • vyhýbať sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ auto zasiahne strom či konár, kontaktovať tiesňovú linku;
  • sledovať poveternostnú situáciu z bezpečia domova, v žiadnom prípade neskúmať terén,
  • majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok

Súvisiace články

Najčítanejšie správy