Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V decembri zomrelo na Slovensku 7,5-tisíc ľudí. Druhou najčastejšou príčinou umierania bol koronavírus
Zdielať na

V decembri zomrelo na Slovensku 7,5-tisíc ľudí. Druhou najčastejšou príčinou umierania bol koronavírus

Archívna reportáž

Archívna reportáž: Podľa štatistík žijeme zdraví najkratšie spomedzi štátov EÚ

SLOVENSKO / Podľa štatistického úradu umrelo v decembri minulého roka na Slovensku 7,5 tisíc občanov. Bolo to o 43 percent viac ako počas predošlých piatich rokov. Koronavírus bol druhou najčastejšou príčinou zomierania v SR, podľahol mu každý piaty zomretý.

Decembrový počet úmrtí bol približne rovnaký ako v novembri 2021, a súčasne o niečo vyšší ako v decembri 2020, keď začínala vrcholiť druhá vlna pandémie. Vyšší počet zomretých v priebehu jedného mesiaca bol podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky zaznamenaný na začiatku roka 2021.

Najhoršia situácia bola v Trenčianskom a Košickom kraji

Až v šiestich spomedzi ôsmich krajov SR bola miera nadúmrtnosti vyššia ako za celé Slovensko. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom a v Košickom kraji, v oboch zomrelo v decembri 2021 o polovicu viac ľudí ako v predošlých rokoch.

Vyšší počet úmrtí v priebehu jedného mesiaca bol zaznamenaný na začiatku roka 2021. „Miera nadúmrtnosti sa začala znova zvyšovať v októbri 2021, decembrové čísla boli približne na úrovni novembrových, v SR zomrelo takmer o polovicu viac ľudí ako zomieralo priemerne v rovnakom mesiaci v rokoch pred pandémiou,“ vysvetľuje Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil predbežné údaje o počtoch zomretých v decembri 2021, údaje za celý rok 2021, budú ešte spresňovať. Súčasne úrad revidoval aj údaje za predošlé mesiace tohto roka.

„Uvedomujeme si, že celá spoločnosť očakáva ročné dáta o počtoch zomretých na Slovenku a príčinách úmrtí v roku 2021, teraz sa všetky dáta dôsledne preverujú a spresňujú a ako po iné roky, definitívne údaje budú zverejnené v marci 2022,“ uviedla Zuzana Podmanická.

Regionálne rozdiely v nadúmrtnosti sa znížili

Rozdiely v nadúmrtnosti v regiónoch sa znížili v predošlých piatich rokoch (aktuálne za roky 2016 až 2020) a Štatistický úrad Slovenskej republiky vyhodnocuje nadúmrtnosť v percentách voči stavu predošlých päť rokov. Za celý rok 2021 počet zomretých na Slovensku podľa predbežných údajov dosiahol 73,1 tisíc osôb.

V decembri 2021 sa zmiernili rozdiely v úrovni úmrtnosti medzi slovenskými krajmi. Nadúmrtnosť, teda zvýšený počet zomretých v porovnaní s päťročným priemerom, sa v decembri 2021 prejavila štvrtý mesiac po sebe vo všetkých ôsmich krajoch. V šiestich z nich bola vyššia ako v priemere za celé Slovensko. Nárast počtu úmrtí sa pohyboval od 19 % po 56 %.

Situácia počas decembra sa v Prešovskom kraji zlepšila

V porovnaní s novembrovými hodnotami minulého roka, sa situácia počas decembra najvýraznejšie zlepšila v Prešovskom kraji. Nadúmrtnosť medzimesačne klesla o polovicu a v poslednom mesiaci roka 2021 dosiahla približne 46 %. Ešte v novembri počet zomretých v tomto regióne prekračoval priemer predošlých rokov takmer o 100 %. Naopak, najvýraznejšie zhoršenie situácie nastalo v Trnavskom kraji, v ktorom počet úmrtí v decembri prekračoval priemer o 48 %, v novembri to bolo menej ako 30 %.

Vyšší počet zomretých sa podľa predbežných dát prejavil v decembri najvýraznejšie u starších ľudí vo veku od 65 do 74 rokov, kedy zomrelo o 63 % osôb viac oproti päťročnému priemeru. Situácia sa zhoršila aj u osôb v produktívnom veku (15 – 64 rokov), nadúmrtnosť v tejto vekovej skupine bola vyššia o 38 %.

Nárast a pokles počtu zomretých voči priemeru predošlých 5 rokov v krajoch SR v roku 2021 zverejnil Štatistický úrad SR na svojej webovej stránke.

Štatistický úrad SR

COVID-19 bol druhou najčastejšou príčinou

Na následky infekcie koronavírusu zomrelo v decembri 1 584 osôb, čo predstavuje vyše 21 % zo všetkých zomretých. Infekcia Covid- 19 tak bola druhou najčastejšou príčinou zo všetkých úmrtí na Slovensku.

„Tretia vlna pandémie naberala na sile aj v poslednom mesiaci minulého roka, kedy ochoreniu Covid-19 podľahlo takmer 1 600 osôb, čo bolo o sto obetí viac ako v novembri 2021. Počet obetí bol ale o štvrtinu nižší ako v decembri 2020,“ vysvetľuje Zuzana Podmanická.

Viac ako tri štvrtiny obetí koronavírusu boli seniori nad 65 rokov, ktorých v porovnaní s decembrom 2020 zomieralo o tretinu menej. Medziročne horšia situácia bola u ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov), obetí novej infekcie bolo o 13 % viac ako pred rokom.

Na regionálnej úrovni mal koronavírus najvyšší podiel na príčinách úmrtí v Trenčianskom kraji (30 % úmrtí) a najnižší v Nitrianskom kraji (16 % úmrtí).

Najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby obehového systému

Tvorili 36 % úmrtí (vyše 2 700 osôb). Na tieto kardiovaskulárne a podobné choroby zomrelo v decembri tiež o niečo viac ľudí ako v predošlých piatich rokoch, dlhodobo je to najčastejšia príčina zomierania na Slovensku.

Treťou najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby dýchacej sústavy, na ktoré zomrelo 1,1 tisíca ľudí a tvorili 15 % podiel z celkového počtu zomretých. Aj december 2021 potvrdil vysoké nárasty týchto úmrtí v porovnaní s predošlými piatimi rokmi- zomrelo až trojnásobne viac ľudí ako priemerne zomieralo v rovnakom mesiaci predchádzajúcich piatich rokov.
Na štvrtom mieste boli nádory (15 % zo všetkých úmrtí), na ktoré s výnimkou septembra a októbra zomieralo od začiatku roka 2021 menej ľudí, ako je päťročný priemer.

Príčiny úmrtí v grafoch zverejnil Štatistický úrad na svojej webovej stránke.

Štatistický úrad SR

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy