Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obvinený podnikateľ Štefan Žiga putuje do väzby
Zdielať na

Obvinený podnikateľ Štefan Žiga putuje do väzby

PEZINOK / Do budovy Špecializovaného trestného súdu priviezli podnikateľa Štefana Žigu, rodinného príslušníka bývalého ministra hospodárstva a terajšieho opozičného poslanca Petra Žigu. Po niekoľkých hodinách padlo rozhodnutie v jeho prípade. Žiga tak putuje do väzby a dôvodom je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Trestne stíhaný podnikateľ Štefan Žiga bol doposiaľ v cele policajného zaistenia. Informáciu TV JOJ  potvrdili dva dôveryhodné zdroje. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dňa 24. septembra 2021 návrh na väzobné stíhanie obvineného doktora Š.Ž pre zločin podplácania z dôvodu kolúznej a preventívnej väzby. Obvinený bol zadržaný dňa 23.septembra 2021," informoval Dalibor Skladan, hovorca generálnej prokuratúry. 

Sudca po viac ako troch hodinách rozhodol. Obvinený Štefan Žiga putuje do kolúznej a preventívnej väzby. Voči obvineniu podal sťažnosť a rozhodovať o nej bude Najvyšší súd. Podľa informácií TV JOJ sa jeho stíhanie má spájať práve s údajným zahladením vyšetrovania finančnou jednotkou. "Súd neprijal písomný sľub obvineného a väzbu nad obvineným dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil,"  uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková. Prokurátor Ondrej Repa uviedol, že v tejto veci je obvinená len jedna osoba.

"Dosť jasne sa vyjadril na výsluchu. Veľmi spontánne reagoval a odpovedal na všetky otázky, ktoré mu boli kladené zo strany prokurátora, či sudcu pre prípravné konanie," uviedol advokát Žigu, Sergej Romža, ktorý tvrdí, že sa jeho klient cíti nevinný. Romža tvrdí, že "podľa uznesenia o vznesení obvinenia mal "podplácať mediálne známych dvoch kajúcnikov, ktorí sa rozhodli vypovedať začiatkom týždňa, po nejakom čase."

Celé reakcie prokurátora a advokáta si môžete pozrieť tu:

Štefan Žiga bol v hľadáčiku polície už aj v minulosti.  V stredu, 10. mája, Národná kriminálna agentúra ho vypočúvala. Dôvodom mala byť výpoveď kajúcnika Bernarda Slobodníka, v ktorej hovoril o úplatku v hodnote 50 tisíc zo strany Štefana Žigu. Žiga bol podozrivý z neoprávnených odpočtov DPH a  vypovedal ako svedok. Ten tvrdí, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör jeho a ďalšieho policajta podplatil sumou 50 tisíc eur za to, aby finančná jednotka zahladila vyšetrovanie Štefana Žigu. Slobodník tvrdí, že v prípade sa osobne angažoval exminister, ktorý chcel pomôcť svojmu príbuznému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy