Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najvyšší súd odsúdil člena Kotlebovej ĽSNS za nacistický pozdrav „Na stráž“
Zdielať na

Najvyšší súd odsúdil člena Kotlebovej ĽSNS za nacistický pozdrav „Na stráž“

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR (NS SR) na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie Antona Grňa stíhaného pre prečin sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Ako ďalej informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, súd na predmetnom zasadnutí zároveň upozornil prítomného prokurátora na potrebu vyvodenia trestnej zodpovednosti za prečin krivej výpovede a krivej prísahy voči svedkovi, ktorý bol v skupine osôb, odkiaľ zaznel v roku 2018 verejný pozdrav „Na stráž".

Svedok totiž na verejnom zasadnutí NS SR, po ktorom pozdrav odznel, bol prítomný a aj z neho odchádzal v spoločnosti obžalovaného a napriek opakovanému poučeniu pred vyšetrovateľom vyhlásil, že pozdrav vôbec nepočul.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v januári 2020 uložil Antonovi Grňovi peňažný trest päťtisíc eur v súvislosti s tým, že v máji 2018 priamo na NS SR hlasno pozdravil „Na stráž". Pôvodne samosudca uznal Grňa za vinného v skrátenom konaní formou trestného rozkazu. Obvinený podal voči tomu odpor, preto musel súd vytýčiť hlavné pojednávanie, ale ani to neprispelo k oslobodeniu Antona Grňa spod obžaloby.

Podľa obžaloby sa skutok stal po skončení odvolacích konaní týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o nevzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov. Grňo vtedy v prítomnosti novinárov a iných osôb vrátane prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav „Na stráž". Tým verejne a na mieste verejnosti prístupnom prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Verejne teda podľa prokurátora prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť.

Ani NS SR podľa dnešného verdiktu nemal pochybnosť o úmysle obžalovaného prejaviť sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, konkrétne k ľudáckemu režimu na Slovensku z rokov 1938 až 1945 a k Hlinkovej garde. Ako súd vysvetlil, pozdrav bol vyslovený po skončení verejných zasadnutí, na ktorých súd prejednával podozrenia z extrémistickej trestnej činnosti. „Súd tiež poukázal na politické aktivity obžalovaného, vrátane množstva jeho ďalších verejných vyjadrení, ktoré vykazujú znaky antisemitizmu, rasizmu, etnickej nenávisti a náboženskej neznášanlivosti," zdôraznila Važanová

Ak by neúspešný kandidát na primátora Bánoviec nad Bebravou a tiež kandidát na poslanca parlamentu za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) uložený peňažný trest nezaplatil, musel by ísť do väzenia na pol roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy