Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA zadžala bývalého šéfa Finančnej správy Imreczeho, podľa informácií TV JOJ aj exšéfa IT Milana Gregu
Zdielať na

NAKA zadžala bývalého šéfa Finančnej správy Imreczeho, podľa informácií TV JOJ aj exšéfa IT Milana Gregu

Zadržaný je aj Imreczeho bývalý spolupracovník Daniel Čech, ktorý v januári vypovedal na polícii

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra dnes zadržala v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho a spolu s ním ďalších osem ľudí. Padli aj viaceré obvinenia. Dôvodom je podľa polície machinácia pri verejnom obstarávaní. Medzi obvinenými je aj exšéf IT sekcie Finančnej správy Milan Grega. Podľa medializovaných informácií údajne ide o zákazky za desiatky miliónov eur. Obvinený je aj oligarcha Jozef Brhel, roky označovaný za mecenáša strany Smer. Momentálne je v zahraničí.

O zadržaní Imreczeho ako prvý informoval denník N. Podľa denníka je dôvodom zo zadržania podozrenie z korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní. 

Bývalého šéfa Finančej správy Františka Imreczeho priviezli spolu s ďalšími obvinenými sem na Prezídium policajného zboru ráno, ich výsluch trval dlhé hodiny.  

Neskôr polícia priviezla posledného podozrivého - podnikateľa Štefana Poláčka, ktorého priviezli z Prešova. Podľa informácií televízie JOJ spolupracoval s bývalým šéfom daňových kriminalistov Ľudovítom Makóm a rovnako je ochotný spolupracovať.


Medzi obvinenými figuruje aj známy finančík Jozef Brhel, podľa údajného spisu Gorila jeden z bohatých sponzorov strany Smer. Polícia ho nemohla zadržať, pretože sa nachádza v zahraničí. Podľa našich informácií na Kanárskych ostrovoch.


Polícia sa v rovnaký deň zastavila aj u iného údajného mecenáša Smeru Juraja Širokého v jeho hoteli, v ktorom má mať Brhel kancelárske priestory. V útrobách trávili niekoľko hodín. Brhel v agentúram zaslanom stanovisku všetky obvinenia poprel s tým, že ak bude vyzvaný, vráti sa na Slovensko vypovedať. Ďalej uvádza, že obvinenie je postavené len na výpovediach kajúcnikov. Advokáti zadržaných prišli za klientmi až v popoludňajších hodinách.

Podľa informácií TV JOJ NAKA zadržala aj exšéfa IT Finančnej správy Milana Gregu. 

Podľa informácií noviny.sk zatýkanie NAKA bude pokračovať. Vyšetrovatelia chceli zadržať aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela. Podľa TV JOJ ale dvojica nie je na Slovensku. Je veľmi pravdepodobné, že NAKA bude v tomto prípade žiadať o medzinárodnú spoluprácu pre vypátranie oboch podnikateľov a v priebehu dňa zrejme tak spracuje návrh na vydanie zatýkacích rozkazov. Brhel by sa podľa TV JOJ mal nachádzať na jednom z ostrovov v atlantickom oceáne a podnikateľ Suchoba v Abu Dabí.  

"Nemôžem vám nič povedať, keď budem odchádzať tak sa vyjadrím," povedal advokát Gregu  Ľubomír Havlík. 

"Budú procesné úkony na, ktorých sa chcem zúčastniť, potom zrejme pán vyšetrovateľ vyhodnotí, či sú dôvody," informoval advokát Suchobu Richard Birošek.

Zatýkanie má súvisieť s herňami a Makóom

Piatkové zatýkanie NAKA údajne súvisí s herňami, za ktorými zrejme stál Ľudovít Makó a spol. Firma sa zaoberá prevádzkovaním herní, herných automatov. Podľa zdroja TV JOJ mala NAKA zadržať podnikateľa Štefana Polačeka. Toho NAKA zadržala v Prešove a eskortujú ho do Bratislavy na výsluch. Podľa informácií od zdroja TV JOJ Štefan Polaček mal byť Makóov biely kôň vo firme, ktorú prebral pôvodnému majiteľovi. S podnikateľským subjektom má súvisieť aj Makóov brat, ktorý v nej figuroval aj s dohodeným podnikateľom Martinom V.  

Podľa polície NAKA zadržala okrem Imreczeho aj ďalších osem ľudí. "NAKA v rámci akcie Mýtnik zadržala bývalého funkcionára Finančnej správy F. I. a ďalších 8 osôb za trestnú činnosť súvisiacu s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupčnú trestnú činnosť," informovala polícia. 

V hoteli Hilton zasahovali kukláči. V hoteli má kancelárie aj Jozef Brhel, ktorého polícia taktiež chcela zadržať. Kukláči po niekoľkých hodinách odišli z priestorov hotela. 

​Jozef Brhel obvinenia odmieta

Podnikateľ Jozef Brhel, ktorého v piatok podľa medializovaných informácií obvinila polícia v rámci akcie Mýtnik, odmieta všetky obvinenia a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Stanovisko Jozefa Brhela a podnikateľskej skupiny združenej vo fonde ZMJ SICAV poskytol riaditeľ komunikácie skupiny Juraj Puchý.

Skupina zároveň potvrdila, že Brhel sa nachádza v zahraničí a hneď ako bude vyzvaný, vráti sa na Slovensko. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok v rámci akcie Mýtnik bývalého funkcionára finančnej správy a ďalších osem osôb.

Všetky obvinenia sú podľa podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV postavené „len na výpovediach osôb obvinených z iných trestných činov“. "Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov,“ uviedli v stanovisku. Brhel sa tiež dnes vzdal akýchkoľvek výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Svoju nevinu je ochotný preukázať aj Peter B. Ten v skupine ZMJ SICAV nemal žiadny akcionársky podiel, ani tam nezastával výkonné pozície.

Stanovisko Kažimíra

"František Imrecze bol vtedajším ministrom financií uvedený do funkcie prezidenta FS s jasným zadaním, aby odpolitizoval a modernizoval FS. Tá sa v čase jeho nástupu nachádzala v stave faktického rozvratu. Mnohé z týchto úloh sa mu darilo úspešne plniť, napríklad preukázateľným zvýšením efektivity výberu rôznych typov daní. Súčasné dianie okolo jeho osoby je vecou orgánov činných v trestnom konaní a mne neprislúcha to nijakým spôsobom komentovať. V čase, keď vznikla diskusia ohľadne spôsobu obstarávania, minister financií požiadal prezidenta FS, aby celú dokumentáciu predstavil pred príslušným parlamentným výborom, čo sa aj stalo. FS sa zároveň – tiež na jeho žiadosť - obrátila aj na Úrad pre verejné obstarávanie, aby daný postup preskúmal." uviedol v stanovisku vtedajší minister financií a dnes guvernér Národnej banky Slovensko Peter Kažimír. Televízii JOJ ho sprostredkovalo komunikačné oddelenie NBS.

Niektorých zadržaných vyšetrovatelia už zrejme odviezli. 

​Fico: Jasný odkaz Matovičovi - nepos***me sa

V januári vypovedal na NAKA aj Daniel Čech, bývalý generálny riaditeľ sekcie ciel a daní. Zrejme aj z neho, rovnako ako z Ľudovíta Makóa sa stal kajúcnik. Čech mal kryť daňové podvody pri kšeftoch s palivami a minerálnymi olejmi bývalého príslušníka SIS a terajšieho podnikateľa Františka Böhma. Böhma NAKA tiež trestne stíha v rozsiahlom korumpovaní najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek štátu. Podnikateľ je stíhaný na slobode, keďže spolupracuje na objasnení trestnej činnosti páchanej vysokými funkcionármi polície, tajnej služby a finančnej správy.

​Františka Imreczeho vo svojej výpovedi spomínal aj kajúcnik Ľudovít Makó. Počas výpovede, kedy vyšetrovateľom rozprával o tom, ako sa stal šéfom kriminalistov na Finančnej správe. 

Makó sa pred nástupom do funkcie riaditeľa KÚFS podrobil rozhovoru s vtedajším prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem. Stretnutie sa uskutočnilo v známej bratislavskej reštaurácii, ktorá patrí rodine herca a bývalého bratislavského župana Ľuba Romana. Stretnutia sa zúčastnil Gašpar, Bödör, Makó a Imrecze. Obaja Imreczemu garantovali, že Makó je dobrý výber. Stretnutie si Makó zopakoval o dva týždne, ale už len s Imreczem. Tam sa ho Makó spýtal, či nemá Imrecze problém s tým, že on nie je "jeho človek", načo mu Imrecze povedal, že nech to nerieši a potykali si. 

ÚVO poukazuje na novinárov

​Šéf Úradu verejného obstarávania však hovorí, že začali konať najmä na základe zistení a následného podnetu novinárov."Úrad konštatoval viacnásobné porušenie zákona o verejnom obstarávaní v podobe neoprávneného použitia výnimky. Úrad pre verejné obstarávanie je v tejto veci súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní," povedal šéf úradu Miroslav Hlivák.


Úrad verejného obstarávania navyše upozorňuje, že navrhované zmeny jeho kompetencií by mohli spôsobiť, že už nikdy by podobnú kontrolu nemohol vykonať a polícia by v rukách nemala silný dôkaz. "Ak by platili dve novely, teda novela z dielne pána vicepremiéra Holého a novela z dielne ministerky spravodlivosti pani Kolíkovej, odoberajú právo obrátiť sa na úrad, aby vykonal nezávislú kontrolu, napríklad občanom, investigatívnym novinárom," dodal Hlivák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy