Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Schválenie núdzového stavu sa nezaobišlo bez incidentu. Poslanec ĽSNS mal roztrhnúť ochrannú fóliu
Zdielať na

Schválenie núdzového stavu sa nezaobišlo bez incidentu. Poslanec ĽSNS mal roztrhnúť ochrannú fóliu

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady schváili ústavný zákon, ktorý umožňuje predĺžiť núdzový stav. Obmedzuje napríklad aj zhromažďovanie sa, či limituje niektoré vyhlášky a nariadenia. Za bolo 91 poslancov a v sále sa ozval potlesk. Mimoriadne rokovanie prebiehalo aj s pozitívnymi poslancami na Covid-19, čo vyvolalo rozruch.

Hlasovaniu predchádzal aj incident

Fólia, ktorá mala oddeľovat poslancov od pozitívnych poslancov, bola roztrhaná. Fotografiu urobil poslanec za SaS Miroslav Žiak.  

"Ako sme zviknutí, hrubá sila od kotlebovcov... Pán poslanec Suja tváril, že sa ide pozrieť na fajčiarsku prestávku. Roztrhal tú fóliu, takže technici z Národnej rady museli nanovo všetko lepiť. Bohužiaľ, ale zabezpečili sme bezpečný priebeh hlasovania," povedal pre TV JOJ poslanec Žiak.

"Ak by sme tento zákon neschválili, ohrozili by sme fungovanie nemocníc a sociálnych zariadení. Ministerstvo zdravotníctva by stratilo kontrolu nad riadením zdravotníckeho systému počas pandémie," povedal na mimoriadnom tlačovom brífingu hnutia OĽANO, ktorý bol zvolaný k stanovisku schválenia ústavného zákona predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš. 

Šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) sa vyjadril, že je veľmi rád za spresnenie vyhlášky hlavného hygienika."Z môjho pohľadu mala byť táto vec už dávno spresnená a to, že sa to stalo takto na poslednú chvíľu, to je otázka na pána hlavného hygienika," informoval Vetrák. Poslanci

Za Ľudí chcú online hlasovanie parlamentu. "Nie len poslanci Za Ľudí ale všetci uvažujeme, že by v istých situáciach mohlo fungovať online hlasovanie, diskutujeme o tom už dlhší čas," vyjadril sa Vetrák.​

Prezidentka zákony podpísala

Prezidentka Zuzana Čaputová večer po schválení parlamentom podpísala zákony, ktoré dnes schválila NR SR. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Bez zmeny by to podľa odborníka nešlo

"Bez zmeny ústavného zákona nemôže byť z tých istých, teda pandemických dôvodov, núdzový stav vyhlásený aj 30.12., teda na 91 deň. Na tento problém sme opakovane upozorňovali," konštatuje Vincent Bujňák z katedry Ústavného práva Univerzity Komenského. Podľa odborníka na ústavné právo by bolo najčistejším riešením, ak by sa parlament mimoriadne zišiel a schválil novelu Ústavy. Ak by sa mal totiž Núdzový stav predlžovať len s 24 hodinovou prestávkou išlo by o lámanie ústavného práva a nebolo by to úplne čisté riešenie. "Sa prikláňam k záveru, že tá medzera môže byť aj zásadne menšia, napríklad 30 dní, ak sú na to splnené podmienky Ústavného zákona. Ale medzera by sa určite nemala počítať na hodiny, ale na dni, a preto ja sa domnievam, že bez zmeny Ústavného zákona o bezpečnosti štátu nám jeho znenie neumožňuje, aby bol ešte tento rok vyhlásený," doplnil Vincent Bujňák. 

​Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy