Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pôjde na Najvyšší súd, pojednávať o ňom bude senát 2T
Zdielať na

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pôjde na Najvyšší súd, pojednávať o ňom bude senát 2T

BRATISLAVA / Vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude na Najvyššom súde SR (NS SR) pojednávať senát 2T. Ako informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, členovia senátu po základnom oboznámení sa so spisom zvážia prípadné oznámenie zaujatosti a preto sa zloženie senátu môže ešte zmeniť.

V súčasnosti sú jeho členmi senátu sudcovia Peter Paluda, Martin Piovartsy a Dana Wänkeová. V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 3. septembra obžalovaného Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú oslobodil.

Podľa verdiktu súdu neexistovalo na uznanie ich viny dostatok dôkazov. Za vinného uznal Tomáša Szabóa, ktorý je vinný aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Na uznanie viny podľa súdu neexistovalo dostatok dôkazov

V kauze obžalovaného Mariana Kočnera ako aj Alenu Zsuzsovú senát oslobodil. Za vinného uznal Tomáša Szabóa, ktorý je vinný aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára z roku 2016. Za tieto skutky mu súd uložil trest 25 rokov väzenia.

Súd uznal Mariana Kočnera za vinného z nedovoleného ozbrojovania v súvislosti s nábojmi, ktoré u neho zaistili pri jednej z domových prehliadok. Za uvedený skutok mu súd uložil peňažný trest 5-tisíc eur, obžalovaný sa k nemu priznal na začiatku procesu. Tomáš Szabó je takisto vinný pre rovnaký skutok, konkrétne pre zadováženie zbraní na vraždu Kuciaka a Molnára a tiež pre neoprávnenú držbu munície. Vinný je tiež z porušovania domovej slobody. Verdikt súdu nie je právoplatný. Prokurátor podal na mieste odvolanie proti oslobodeniu Kočnera a Zsuzsovej. Kočner sa podania odvolania vzdal a ostatní obžalovaní sa môžu vyjadriť v zákonnej lehote.

Podľa verdiktu súdu neexistovalo na uznanie viny Kočnera a Zsuzsovej dostatok dôkazov. Obžaloba v prípade Mariana Kočnera postavila podľa rozsudku vinu na nepriamych dôkazoch. Na ich základe však súd nemohol konštatovať vinu bez pochybností, ktoré by úplne vylučovali iný scenár. Súd však skonštatoval, že v prípade vraždy Kuciaka nebola príčinou jeho vraždy iná okolnosť ako jeho práca. 

„Existencia samotného motívu na preukázanie viny nestačí,“ povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová. Dodala, že v tejto súvislosti je potrebné preukázať aj protiprávne konanie. To však v prípade Mariana Kočnera ani Aleny Zsuzsovej dokázané nebolo.

Podľa rozsudku napríklad neexistuje dôkaz, že by Alena Zsuzsová odovzdala Zoltánovi Andruskóovi a ten ďalej vykonávateľom vraždy fotografie, ktoré vznikli sledovaním Kuciaka tímom Petra Tótha. Súd sa tak stotožnil s tvrdením obhajoby, že vykonávatelia mohli pri identifikácii Kuciaka využiť iné fotografie ako tie, ktoré boli zhotovené pre Mariana Kočnera. Súd tiež podľa verdiktu nemôže vyvodzovať zodpovednosť na základe komunikácie z aplikácie Threema, ktorá bola vedená vo frázach a šifrách. „Nemožno vykladať komunikáciu, ktorá nemá exaktný význam,” uviedla predsedníčka senátu vzhľadom na komunikácie o „snehu alebo vypadávaní zubov”, ktorým prokuratúra pripisovala skrytý význam. Takisto podľa rozsudku existujú pochybnosti vo veci vyplatenia odmeny za vraždu Kuciaka zo strany Mariana Kočnera, keďže páchatelia nedodržali pôvodnú dohodu uniesť Kuciaka tak, aby sa jeho telo nenašlo. Rozsudok tiež konštatuje pochybnosti o svedkovi Zoltánovi Andruskóovi, ktorý svoju výpoveď „zobchodoval za osobné výhody”. Výpovede „svedkov kajúcnikov” totiž podľa súdu môžu byť z princípu predmetom manipulácie. Výpoveď Andruskóa je pritom jedinou, ktorá usvedčuje Alenu Zsuzsovú z účasti na skutku.

Vykonané dokazovanie, naopak, podľa súdu preukázalo účasť Tomáša Szabóa. na vražde Jána Kuciaka ako aj Petra Molnára. Podľa podanej obžaloby bol práve on iniciátorom prepadu domu kolárovského podnikateľa v decembri 2016 a v kauze vraždy Kuciaka prijal objednávku od Zoltána Andruskóa.

„Obžalovaný bol v rámci organizovanej skupiny zaradený na pracovnú funkciu vykonávateľa,“ uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová v súvislosti s vraždou novinára. Tomáš Szabó by podľa verdiktu súdu mal rodičom Jána Kuciaka vyplatiť nemajetkovú ujmu vo výške 70-tisíc eur pre každého z nich. Tiež má zaplatiť 40-tisíc eur sestre Petra Molnára.

V súvislosti s vraždou Kuciaka boli už skôr právoplatne odsúdení práve Andruskó ako aj Miroslav Marček, ktorý priznal, že zastrelil Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Miroslav Marček priznal tiež vraždu Molnára.

Oslobodenie Kočnera v tejto trestnej veci nemá vplyv na jeho pobyt vo väzbe, keďže bol do nej vzatý v rámci vyšetrovania kauzy zmeniek. V prípade Zsuzsovej vydal súd v súvislosti s oslobodzujúcim rozsudkom pokyn na jej prepustenie z väzby. Ten následne odfaxovali do väzenského ústavu v Leopoldove, kde sa obžalovaná momentálne nachádza. Môže však byť do nej opätovne vzatá pre iné prípady, v ktorých čelí trestnému stíhaniu, a to napríklad v kauze vraždy exprimátora Hurbanova Lászloa Basternáka.

Politici reagujú na rozsudok 

Viaceré politické strany sú sklamané z rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Predstavitelia vládnej strany Za ľudí vo svojich reakciách poukázali, že verdikt súdu nie je definitívny. Podľa vznikajúcej strany Hlas-sociálna demokracia má prokuratúra prostriedky obhájiť svoj právny názor. Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová uviedla, že po vražde Jána a Martiny Slovensko nebude rovnaké a citlivosť na nespravodlivosť, ktorá sa deje, sa prudko zvýšila.

Juraj Šeliga (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že rozhodnute ŠTS v Pezinku vo veci vraždy Jána a Martiny ním otriaslo, no nespochybňuje senát ani súd a rešpektuje rozhodnutie prvostupňového súdu. Podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej rozsudok v kauze vraždy znamená aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje. „Rozhodnutím súdu v kauze Mariána K. a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť. Rozsudok súdu nie je definitívny,“ napísala. Doplnila, že rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti.

Podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽaNO) nie je oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej koniec príbehu. „Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," napísal vo svojom profile na sociálnej sieti Grendel.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) „stojí" pri rodinách Kuciaka a Kušnírovej. Ako v tlačovej správe uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák, podľa liberálov je absolútne nevyhnutné vyvinúť maximálne úsilie a odsúdiť objednávateľov tejto vraždy. Strana verí, že spravodlivosti bude učinené zadosť a objednávatelia tejto „nechutnej vraždy" budú odsúdení. „Slovenská prokuratúra je zrelá na veľkú reformu. Rodičia Jána a Martiny, myslím na vás,“ napísal vo svojom profile predseda SaS Richard Sulík.

Vznikajúca strana Hlas-sociálna demokracia uviedla na sociálnej sieti, že jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. Dodáva, že ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici oslobodených obžalovaných, má možnosť svoj právny názor obhájiť.

Líder mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský rozhodnutie súdu rešpektuje. „Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení, no aj po dnešnom verdikte súdu objednávatelia vraždy unikajú spravodlivosti. Rozhodnutie súdu rešpektujeme," priblížil Majerský v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslal hovorca hnutia Stano Župa. V KDH podľa Majerského slov stále veria v spravodlivosť a že budú všetci páchatelia z tejto kauzy potrestaní.

Bihariová na sociálnej sieti napísala, že aj keď Slovensko pozná páchateľov, motív vraždy zostal nejasný a objednávatelia nepotrestaní. „Verili sme, že udalosť, ktorá v plnej nahote odhalila systém ‚našich ľudí‘, spletenca oligarchických záujmov a verejnej správy a beztrestnosti mocných, bude dnes objasnená a spravodlivo potrestaná. Nestalo sa tak,“ napísala.

V tlačovej správe predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš uviedol, že rozsudok súdu sa ťažko akceptuje. Je podľa neho „obrovskou ranou“ pre dôveru v právny štát, nakoľko objednávatelia nie sú potrestaní. „Verejnosť teraz potrebuje podrobné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo súdu nestačili predložené dôkazy a vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o procesných zlyhaniach,“ povedal. Expert strany na právo a spravodlivosť Pavel Nechala podotkol, že tento súdny spor ešte nie je na konci.

Súd uznal Kočnera za vinného z nedovoleného ozbrojovania v súvislosti s nábojmi, ktoré u neho zaistili pri jednej z domových prehliadok. Tento skutok obžalovaný priznal na začiatku procesu. Tomáš Szabó je takisto vinný pre rovnaký skutok, konkrétne pre zadováženie zbraní na vraždu Kuciaka a Molnára a tiež pre neoprávnenú držbu munície. Vinný je tiež z porušovania domovej slobody. Verdikt súdu nie je právoplatný.

Dočasný policajný prezident preverí rozpustenie tímu "Kuciak": 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy