Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uniknutý záznam: Čo sa deje v NAKA?! Bratislava, Západ, Stred, Východ
Zdielať na

Uniknutý záznam: Čo sa deje v NAKA?! Bratislava, Západ, Stred, Východ

BRATISLAVA / Polícii unikol záznam o funkcionároch v Národnej kriminálnej agentúre, ktorí majú podľa obsahu dokumentu zneužívať svoje postavenie v polícii a plniť objednávky na účelové trestné stíhanie a preverovanie ľudí. Z jeho obsahu je možné vyhotoviť schému, kto je koho človek na NAKA s prepojením na civilné osoby a bývalých top funkcionárov. Na dnes už väzobne stíhaného Tibora Gašpara, Petra Hraška, na bývalého prezidenta polície Milana Lučanského aj ľudí z prostredia SIS. Vedenie polície to striktne odmieta.

Podľa zistení TV JOJ dokument obsahuje presné mená policajných funkcionárov aj ich aktuálne dosiahnuté hodnosti. Tie autor alebo skupina autorov listiny získali najpravdepodobnejšie z interného zdroja polície. Konkrétne z aktuálneho interného telefónneho zoznamu Národnej kriminálnej agentúry. Je veľký predpoklad, že dokument bol zostavený po 10. septembri, kedy NAKA aktualizovala svoj interný telefónny zoznam. Ten je citlivým dokumentom, pretože obsahuje všetky kontakty na príslušníkov NAKA aj ich súkromné telefónne čísla. 

TV JOJ nasledujúce informácie verifikuje, zatiaľ však celý obsah dokumentu neuvádzame ako fakty. Webový portál noviny.sk v súvislosti s nasledujúcim textom upozorňuje, že niektoré opísané vzťahy nemusia reflektovať realitu a ide skôr o snahu o vytvorenie operatívneho záznamu z prostredia polície.  

Po nedeľnom rozhodnutí sudcu pre prípravné konanie je vo väzbe Tibor Gašpar, Peter Hraško, Robert Krajmer, Milan Mihálik, Marián Zetocha, Martin Fleischer. Naopak, pre významnú spoluprácu pri objasnení činnosti údajnej policajnej zločineckej skupiny prokurátor zobral späť návrh na väzobné stíhanie pre Bernarda Slobodníka a ďalšiu osobu. Polícia má tiež na strane spolupracujúceho svedka už bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je stíhaný vo väzbe. 

V nadväznosti na rozsiahlu policajnú akciu s názvom "OČISTEC" sa zdajú byť uvedené informácie dôležité a závažné. Prehľad o Lučanského, Slobodníkových, Zurianových a ľuďoch podnikateľa Petra K. na NAKA a v inšpekcii MV SR.

Dokument mal byť pomôckou pre pracovnú skupinu Ministerstva vnútra k reorganizácii v Národnej kriminálnej agentúre a Inšpekcii Ministerstva vnútra SR. 

Niekoľkostranový záznam získala televízia JOJ a jeho autor spája každé meno vo funkcii v policajnej agentúre a popisom jeho konania v prospech vzájomne spriaznených policajtov, aktuálne väzobne stíhaných bývalých policajtov PZ, NAKA a Slovenskej informačnej služby. Záznam mal byť podľa informácií televízie údajne vyhotovený pre potreby ministra vnútra Romana Mikulca a jeho poradcu Jaroslava Spišiaka, ktorý to pre televíziu JOJ už poprel. Je zrejmé, že ním už disponujú aj ľudia mimo ministerstva vnútra a polície. 

​​Jedná sa o prehľad ľudí priamo napojených na Tibora Gašpara, Milana Lučanského, Bernarda Slobodníka, Petra Hraška, Ľudovíta Makóa, Roberta Krajmera, Milana Mihálika a podnikateľa Petra K. (prezývaného Mr. X - poznámka redakcie).

Aktuálne trestné stíhanie údajnej zločineckej skupiny už bývalých top funkcionárov PZ a NAKA má podľa posledných verejných vyjadrení dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu, širší rozmer. Okruhoch podozrivých nie je uzatvorený. Prokurátor vyzýva osoby, ktoré so zločineckým gangom expolicajtov spolupracovali, aby sa radšej sami prihlásili vyšetrovateľom. Razie v "OČISTCI" zrejme budú pokračovať. 

Toto sú prepojenia NAKA a Inšpekcie MV SR podľa uniknutého záznamu.

Vedenie NAKA 

Riaditeľ Branislav Zurian je obklopený plk. Mgr. Ing. Patrikom Jurikom a Ing. Vladimírom Kúdelom. Jurik je nominant Tibora Gašpara, ktorý sa s ním stretáva a vynáša mu informácie. Druhý zástupca Kúdela je človek Bernarda Slobodníka, ktorému dáva komplexné informácie o fungovaní a aktuálnej situácii v NAKA. V minulosti ako riaditeľ protizločineckej jednotky s terajšou viceprezidentkou Janou Maškarovou upratovali pre Makóa a Slobodníka veci ohľadom zločineckej skupiny takáčovcov. Pre úplnosť informácií treba dodať, že Slobodník nemá veľmi dobrý vzťah s Branislavom Zurianom. 

Odbor Bratislava

Šéfuje mu Zurianov človek plk. Mgr. Ján Štefaňák. Jeho úlohou je v želanom smere zamerať vyšetrovanie na objednávku. Avšak, zástupca riaditeľa pre vyšetrovanie, pplk. Mgr. Ján Hezucha je zasa človek Bernarda Slobodníka, ktorému pravidelne vynáša informácie z vyšetrovania. 

Najdôležitejšou súčasťou ľudí okolo Bernarda Slobodníka je zástupca riaditeľa pre operatívu mjr. Mgr. Peter Koščo. Ten mu pravidelne vynáša informácie z operatívnych spisov, určuje a úkoluje jednotlivých verných operatívcov, na koho sa treba zamerať. Tieto osoby následne chodí Slobodník v spolupráci s Lučanským a podnikateľom Petrom K. vydierať.

Ďalšia dôležitá osoba z okruhu Bernarda Slobodníka a Ľudovíta Makóa je vedúci 4. operatívneho oddelenia pplk. Ing. Marian Kočerka. Je zameraný na veci spojené s ekonomickou kriminalitou. Delil sa s uvedenými osobami s províziami za "upratanie" veci. 

Vyšetrovanie Makóa ohľadom zločineckej skupiny takáčovcov je pre Kučerku a Slobodníka znepokojujúce a to konkrétne pre osobu Petra P. z Levíc, prezývaného Tiger. Tento človek vytváral fiktívne faktúry za služby a to hlavne za reklamu, kde jeho trestnú činnosť kryl Slobodník, Kučerka v spolupráci s Makóom.

Zurianov človek, vedúci 1. oddelenia vyšetrovania, pplk. Mgr. Branko Kišš, plní príkazy na stíhanie osoby, ktorú Zurian potrebuje odstíhať. Nosí informácie z vyšetrovacích spisov, do ktorých sa oficiálne Zurian nevie dostať.  

Zaujímavosťou je, že z odboru Bratislava odišli za odmenu Bacigál, Janoška, Domonkoš a Holop do SIS. Tam pôsobia vo vysokých funkciách, pretože predtým splnili úlohy Lučanského, Zuriana a podnikateľa Petra K.  Bolo dôležité ich stiahnuť z PZ pre možné trestné stíhanie.

Odbor Západ

Tomuto úseku NAKA šéfuje Ing. Robert Pribula. Nedá sa presne určiť, koho tento človek je, lebo už zradil asi každého, kto mu bol nadriadeným, aby si zachoval funkciu a postavenie. Spolupracoval s Danielom Lipšicom, Tiborom Gašparom a dnes prisahá vernosť Branislavovi Zurianovi a Patrikovi Juríkovi. Ale poza ich chrbáty hľadá už kontakty na súčasnú vládu a vynáša informácie na súčasné vedenie NAKA ako aj na to predchádzajúce. 

Zástupca riaditeľa pre vyšetrovanie je plk. JUDr. Ivan Profjéta. Je to človek bývalého riaditeľa Petra Hraška. Tomu intenzívne aj v dnešnej dobe dodáva informácie z NAKA. Človek, ktorý sa riadi priamymi pokynmi Milana Lučanského je zástupca riaditeľa pre operatívu, plk. JUDr. Erik Dirbák. 

Vedúci 2. operatívneho oddelenia, mjr. Ing. Peter Vasilko bol na NAKA dosadený Tiborom Gašparom. V súčasnosti sa hlavne drží pri Juhásovi, pretože vidí, že by mu mohol pomôcť zotrvať vo funkcii. Avšak jeho riadi Ladislav Pataky, ktorému Zurian a Lučanský dodnes kryjú daňovú trestnú činnosť. V minulosti táto osoba zabezpečovala útek Karola Mella zo Slovenska. 

Vedúci 3. operatívneho oddelenia je plk.JUDr. PhDR. Attila Zajonc. Funkciu mu vybavil pri reorganizácii Ľudovít Makó a za to mu poskytoval informácie a riešil operatívne spisy podľa požiadaviek. 

Odbor Stred

Jeden z najbližších ľudí Milana Lučanského a Branislava Zuriana je riaditeľ odboru plk. PaeDr. Pavel Slivka. Zabezpečuje kompletný tok informácií ako aj operatívne preverovanie osôb, o ktoré ho obaja požiadajú. Spája ich dlhoročná spolupráca a zakrývanie trestnej činnosti vybraných osôb z tímu Černák. 

Vedúci 4. operatívneho oddelenia plk. Ing. Mikuláš Laurinc je človek, ktorý komunikuje hlavne s Milanom Lučanským a Bernardom Slobodníkom. Cez jeho oddelenie sa rozpracúvajú najmä ľudia so silným ekonomickým zázemím, aby následne mohli byť tieto spisy ukončené podľa predstáv Slobodníka a Lučanského. Nominantom Roberta Krajmera je vedúci 3. odboru vyšetrovania pplk. Pavel Kanka, ktorému posúva informácie aj dodnes. 

​Odbor Východ

Na čele východniarskej NAKA je riaditeľ odboru, plk. JUDr. Jaroslav Grega. Je to oddaný človek Lučanského a Zuriana. Stráži pre nich dianie v meste Poprad a podáva informácie o stíhaní exprezidenta Andreja Kisku. Vedúci 4. oddelenia vyšetrovania je pplk. JUDr. Ján Záloma. Je rodina s Gregom. Zástupcovia riaditeľa sú plk. JUDr. Marek Mitro a pplk. Mgr. Kamil Leško. Sú to Zurianovi ľudia, ktorí s Gregom zabezpečujú bezpečnosť Zurianových ľudí na východe Slovenska. 

Naopak, medzi Slobodníkových ľudí patrí vedúci 4. operatívneho oddelenia pplk. JUDr. Branislav Genčúr. Je to človek aj viceprezidentky Jany Maškarovej. Dodáva im pravidelné informácie o rozpracovaných trestných veciach. Násilnú kriminalitu v regióne východného Slovenska stráži pre Zuriana a Lučanského vedúci 2. operatívneho oddelenia kpt. Mgr. BC. Peter Piskai. Aby sa do pozornosti nedostávali ľudia, ktorí sú pod ich ochranou. Vedúci 3. oddelenia, vyšetrovania, plk. Pavel Kuna, dodáva informácie výlučne Tiborovi Gašparovi. 

V súvislosti s uvádzaným textom pripomíname, že ešte pred zadržaním bývalý policajný prezident Tibor Gašpar podal trestné oznámenie na Bernarda Slobodníka a podnikateľa Petra K. a uviedol, že má informácie, že sa chystá rozsiahla kriminalizácia jeho osoby. 

Je zarážajúce, že polícia o uvedenom dokumente vie minimálne mesiac a disponujú ním aj iné osoby vo verejnom priestore. V súčasnej situácii, keď po zásahoch NAKA a prokuratúry ÚŠP, je väzobne stíhané takmer celé vedenie polície. Polícia na uvedený dokument až do zverejnenia verejne nezareagovala. 

Podozrenia, že Tibor Gašpar, Bernard Slobodník, Robert Krajmer, Peter Hraško môžu mať naďalej v pozíciách NAKA svojich ľudí, v súvislosti s kauzou "ˇOČISTEC" len nedávno pripustili aj samotní dozoroví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy