Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Strana Hlas kritizuje sociálne kroky Krajniaka, na Sulíka podáva trestné oznámenie
Zdielať na

Strana Hlas kritizuje sociálne kroky Krajniaka, na Sulíka podáva trestné oznámenie

Podľa prevádzkovateľov gastro prevádzok či fitness centier bude veľmi ťažké prežiť nové opatrenia. 

BRATISLAVA / Členovia strany Hlas - sociálna demokracia Erik Tomáš, Peter Žiga a Matúš Šutaj-Eštok počas štvrtkovej tlačovej konferencie skritizovali kroky ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka v súvislosti s 13. dôchodkami či znižovaním minimálnej mzdy. Richard Sulík čelí trestnému oznámeniu.

Strana Hlas - sociálna demokracia vyčíta ministrovi Milanovi Krajniakovi zo strany Sme rodina, že 13. dôchodky sú podľa jeho návrhu len akousi modifikáciou sociálneho príspevku. Nepozdáva sa im ani narábanie s minimálnou mzdou, ktorá má byť podľa Krajniakovho návrhu nižšia než pôvodne. "Minimálna mzda sa má zvyšovať v závislosti od priemernej mzdy. Budúci rok mala dosiahnuť výšku 656 eur. Pán krajniak vstupuje do tohto zákona a znižuje ju o 33 eur," povedal Erik Tomáš

"Krajniak, Kollár a celé hnutie Sme rodina hlasovali za stále platné zákony o 13. dôchodku a minimálnej mzde. Idú proti hlasovaniu a proti minimálnej mzde, no sľubovali, že na ne nesiahnu," uviedol Tomáš. Strana Hlas sa preto rozhodla zozbierať hlasy na jeho odvolanie, aktuálne ich majú 11.

Vo štvrtok sa skončilo rokovanie výboru pre hospodárske záležitosti. "Sme rozhorčení postupom Sulíka, došlo k vážnemu manažérskemu zlyhaniu. Postup Sulíka považujeme za netransparentný. Sulík nepredložil ani jeden dôkaz na to, prečo postupoval v prípade Východoslovenskej energetiky (VSE) tak, ako postupoval," povedal Peter Žiga. Predkupné právo VSE však Sulík podľa Žigu doteraz neobjasnil.  "Sulík svojvoľne poškodil záujmy Slovenska," dodal Žiga.

"Sulík nepresvedčil o správnosti jeho rozhodnutia. Rozhodnutie nie je ničím podložené. Sme pripravení podať trestné oznámenie. Obraciame sa na Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ)," aby prešetril postup Ministerstva hospodárstva, uviedol Matúš Šutaj-Eštok. Trestné oznámenie bude podľa strany zahŕňať porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužite právomoci verejného činiteľa a strana očakáva, že sa preukážu aj korupčné obvinenia.

Sulík sa bráni

Predseda strany Sloboda a Solidarita sa obvineniu bráni. "Rober Fico sa trikrát nesnažil získať podiel pre štát. Dokonca v dvoch prípadoch, pokiaľ viem, sa vzdal predkupného práva a za to vybavil pre štát figu borovú." Ďalej sa bráni slovami, že bol prevodom konfrontovaný len raz.

"My sme nič nepredali, naďalej patrí štátu 51 percent Východoslovenskej energetiky. Len za to že sme umožnili prevod z jedných Nemcov na druhých sme si vypýtali 35 tisíc eur. To sa v histórii Slovenska ešte nestalo. Kde Peter Pellegrini došiel na to, že má ísť podávať trestné oznámenie?" pýtal sa Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy