Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kšefty s diplomovkami: Študent za ňu zaplatí aj 700 €
Zdielať na

Kšefty s diplomovkami: Študent za ňu zaplatí aj 700 €

Zdroj: TV JOJ

Niektorí študenti diplomovú prácu nepíšu, ale si ju kúpia

S písaním rôznych študentských prác sa stáva celkom dobrý a výnosný biznis. Práve v čase pred odovzdaním diplomovej práce sa internet zapĺňa inzerátmi ponúkajúcimi túto službu. Niektorí z nich neváhajú pri tom zverejniť mail, ktorý prezrádza ich meno alebo ich prácu. Bližšie informácie najmä o cenách sú ochotní prezradiť až pri vzájomnom kontakte. Cena podľa našich zistení sa pohybuje až do výšky 700 €.

Lepšie je pracovať ako písať diplomovku

Pre túto službu sa rozhodla aj študentka Iveta zo Žiliny. Na diplomovku jednoducho nemám čas. Popri škole pracujem, pretože rodičia mi nemôžu financovať štúdium. Zarábam celkom slušne a dohodla som si dobrú cenu, takže som neváhala,“ vysvetlila, prečo diplomovú prácu nenapíše sama.

Podarilo sa nám anonymne pod zámienkou záujmu o napísanie diplomovky, osloviť aj zadávateľov inzerátov, ktorým nevadí, že sa podieľajú na takomto podvode. „Som bez práce už dva roky a aj keď mám nejaký príjem maličký, nepostačí mi to. Stále si hľadám prácu, ale nedarí sa mi. Takéto príležitostné zárobky sú pre mňa záchranou,“ zdôverila sa nám jedna žena. Minulý rok napísala jednu diplomovku, tento rok píše dve. Za jednu si pýta okolo 400 € a napíše ju za dva týždne.


Ďalšia žena, ktorú sme skontaktovali cez inzerát, sa k písaniu diplomoviek či iných prác dostala náhodne. „Kamarátka ma poprosila, či by som jej nepomohla, pretože to jednoducho nestíha,“ prezradila nám s neochotou udať svoju identitu. Napísala ich vraj už štyri. Peniaze, ktoré si takto zarobila využíva na základné veci, ktoré potrebuje.

S diplomovkami je to ako s Yetim

Školy o takomto kšefte veľmi dobre vedia, odhaliť však študenta, ktorý nenapísal prácu sám, nie je jednoduché. „Nie som si vedomý, aby na našej škole bol objavený prípad písania diplomoviek na objednávku. Zdá sa, že to je ako s Yetim. Hovorí sa o tom a ja sám som mal možnosť vidieť niekoľko inzerátov ponúkajúcich túto službu, no reálne asi nikto oficiálne neskonštatoval o nejakej práci, že je napísaná na objednávku,“ povedal pre joj.sk prorektor pre štúdijné veci Univerzity Komenského doc. RNDr. Ján Pekár PhD.

Takýto prípad neodhalili ani na Technickej univerzite v Košiciach. „Čím lepšia je vysoká škola alebo fakulta vo výskume, tým menšie problémy s diplomovkami má. Aby som nehovoril iba o našej univerzite – s diplomovkami nemá problémy napr. Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Prírodovedecká fakulta UPJŠ ani Univerzita veterinárskeho lekárstva. Pozrite si ich parametre vo vede podľa hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúre,“ reaguje na tento problém doc. Ing. Pavel Rauchman, CSc, prorektor pre vzdelávanie.


Do diplomových prác sa zapájajú väčšinou bývalí vysokoškoláci, ktorí nemajú problém napísať vo svojom odbore akúkoľvek tému. Už na začiatku tvrdia, že ich práca bude určite ohodnotená tou najlepšou známkou. Keďže študent musí konzultovať prácu priebežne s vedúcim diplomantom, ten môže takýto kšeft rýchlo odhaliť. Samozrejme, len v prípade, že študent má zrazu napísanú veľkú časť práce alebo celú. Potom je na vedúcom a neskôr na komisii, aby zhodnotili, či práca zodpovedá schopnostiam študenta.

„Osobne si však myslím, že k tomuto by nemalo prísť, pretože študent musí absolvovať predmet Diplomová práca, ktorý hodnotí vedúci diplomovej práce, a kde sa hodnotenie a kredity dávajú za aktivitu študenta pri tvorbe diplomovej práce,“ povedal Ján Pekár. Podvodom získané výsledky pri rôznych témach by podľa Pavla Rauchmana rýchlo viedli k neúspechu. „U nás veľká väčšina diplomantov získava výsledky v laboratóriách na univerzite alebo v prevádzkovej praxi. To nie je dobrá živná pôda pre podvody,“ myslí si.

Vo väčšine študijných programov dostávajú študenti tému na začiatku štúdia. Na technických školách až v poslednom semestri. Mnohí majú teda dosť času na to, aby sa do diplomovej práce pustili sami. A aký trest by čakal študenta, ak sa zistí, že diplomovú prácu nevypracoval sám?

„Podľa môjho názoru za tento skutok patrí jednoznačne trest vylúčenia zo štúdia, pretože ide o hrubé porušenie etiky a osobnostnej integrity študenta,“ uzavrie túto tému Ján Pekár.

Zdielať na

Najčítanejšie správy