Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister zdravotníctva odvolal vedenie Národného ústavu detských chorôb. Podľa riaditeľa bez vysvetlenia
Zdielať na

Minister zdravotníctva odvolal vedenie Národného ústavu detských chorôb. Podľa riaditeľa bez vysvetlenia

​V decembri 2019 záastupcovia Národného ústavu detských chorôb otvorili novozrekonštruovaný urgentný príjem. Takto to tam vyzerá: 

BRATISLAVA / Vedenie najväčšej detskej nemocnice na Slovensku, bratislavského NÚDCH, končí. Riaditeľ Ladislav Kužela poslal do médií list, v ktorom uviedol, že sa tak udialo bez vysvetlenia.

"Dnes sme sa dozvedeli, že bez vysvetlenia končí naše vedenie. Nejdem sa určite rozpisovať, ani obhajovať. Rozhodnutie samozrejme prijímam. Naše výsledky ste mohli vidieť sami. Záverečný účet je pre nás dôležitý od vás a nie od politikov, či akejkoľvek politiky," napísal v liste riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. 

"Tento list nepíšem preto, aby so sa ja a moji ľudia obhajovali, alebo bránili, rovnako v tomto liste nebudem na nikoho ukazovať," dodal Kužela. 

Kužela pre aktuality.sk uviedol, že vo štvrtok o jednej hodine dostali e-mail, že o druhej majú prísť na ministerstvo, kde im referent oznámil, že ich minister na minútu odvoláva a od piatka nastupuje nové vedenie. 

Kužela v liste poďakoval aj novinárom. "Tento list nepíšem preto, aby so sa ja a moji ľudia obhajovali, alebo bránili, rovnako v tomto liste nebudem na nikoho ukazovať. Toto je naozaj jedno veľké poďakovanie za vašu náročnú prácu, ktorej výsledky sme mnohí videli aj posledné mesiace počas pandémie COVID-19. Tlieskali ste spolu s vašimi divákmi a čitateľmi, či poslucháčmi nám - zdravotníkom, ale nikto nezatlieskal vám.Aj vy ste pri nás stáli v prvej línií a len vďaka vám boli všetci informovaní, bez ohľadu na to, či majú 18 rokov a facebook, alebo počúvajú jedno rádio v obci, kde nie je signál," napísal Kužela. 

"Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí sa postupne oboznamuje s prácou manažmantu jednotlivých nemocníc a ich hospodárskymi výsledkami. Faktom je, že štátne nemocnice za minulý rok dosiahli nové rekordné zadlženie, viac ako 177 miliónov eur. Odvolaní riaditelia nemocníc stratili jeho dôveru. Na uvoľnené pozície, po dôkladnom zvážení, dočasne menuje manažérov a medicínskych riaditeľov, ktorí budú reprezentovať pri riadení štátnych inštitúcii profesionálov s nulovou toleranciou ku korupcii. Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí si je vedomý dôvery, ktorú mu zverili občania vo voľbách, očistiť zdravotníctvo od korupcie a klientelizmu. Snahou ministra je zvýšiť efektivitu riadenia a nastaviť optimálne procesy tak, aby pacienti získali za disponibilné zdroje v zdravotníctve čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Ohľadom človeka, ktorý bude poverený vedením Národného ústavu detských chorôb, budeme informovať zajtra," dodala Eliášová. 

Odvolali aj ďalších dvoch riaditeľov

Okrem Kuželu odvolali aj medicínsku riaditeľku Zuzanu Laluhovú Striežencovú a ekonomického riaditeľa Pavla Petríka. Všetci traja poďakovali svojim pacientom na facebooku. "Za ten čas sa nám podarilo urobiť kus dobrej roboty a to aj vďaka Vám. Vaše podnetné pripomienky, aj kritika nás spoločne posúvali ďalej. Najväčšiu detskú nemocnicu na Slovensku a aj v strednej Európe, sa nám podarilo zmeniť na Národný ústav detských chorôb, ktorý si už na začiatku stanovil síce náročnú, ale veľmi potrebnú cestu. Po tejto ceste stále kráčame, ale najdôležitejšie zástavky máme úspešne za sebou. Vytvorili sme množstvo centier pre najnáročnejšie ochorenia, vďaka ktorým mnoho detí s ťažkými diagnózami už nemusia chodiť do zahraničia. Rovnako z poza hraníc sa k nám vrátili špičkoví odborníci," napísali na facebooku. 

"Ďakujeme Vám za všetko. Rovnako by to nešlo ani bez perfektného personálu, bez lekárov, sestier a bratov, sanitárov, ošetrovateľov, upratovačiek, kuchárov, technikov...jednoducho bez vás. Veríme, že naše základné krédo, kde je pacient na prvom mieste, sa stane krédom všetkých, pretože správna a otvorená komunikácia, ľudský prístup, dôraz na spokojný personál, či jedinečné metódy a špičková technika vedie k lepším výsledkom liečbe našich detí, ktoré si prajeme rovnako ako vy," píše sa v statuse. 

Milan Kokavec sa vzdáva funkcie hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre detskú pediatriu. Urobil tak potom, čo ministerstvo zdravotníctva odvolalo vedenie Národného ústavu detských chorôb. "V súvislosti s odvolaním vedenia NÚDCH sa dnešným dňom vzdávam funkcie hlavného odborníka MZ SR pre pediatrickú ortopédiu," uviedol vo svojom stanovisku Kokavec.

Ladislav Kužela bol riaditeľom Národného ústavu detských chorôb sedem rokov. Za jeho pôsobenia zrekonštruovali detské onkologické oddelenie či urgentný príjem. V začiatkoch šírenia koronavírusu na Slovensku, Národný ústav detských chorôb zvrerejnil príručku ako deťom vysvetliť koronavírus a ako sa chrániť

Strašiakmi deťmi sú odber krvi, CT vyšetrenie či i len vstup do nemocnice. Odborníci tvrdia, že ak by sme pred vyšetrením vedeli, čo sa bude diať, strach by bol oveľa menší, možno žiadny. V Národnom ústave detských chorôb začali v roku 2019 nakrúcať videá, ktoré pacientom presne ukážu, čo sa pri konkrétnom vyšetrení deje. ​

Národný ústav detských chorôb spolupracoval aj na nakrúcaní seriálu TV JOJ Jenny. Práve v ich priestoroch sa príbeh tínedžerky, ktorá trpí onkologickým ochorením, nakrúcal. 

​Ladislav Kužela sa dostal aj do sporu s s lekármi z Univerzitnej nemocnice Bratislava. Dôvodom bola komplikovaná operácia 15-ročného chlapca. Vtedy ponúkol svoju funkciu, nakoniec v nej ale zotrval. Na jeho zotrvaní trvala aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Naopak po medializácii celého prípadu odvolala ministerka z funkcie hlavného odborníka pre neurochirurgiu, Juraja Šteňa a aj jeho syna, prednostu Neurochirurgickej kliniky, Andreja Šteňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy