Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľkonočný zázrak! Už aj malý Alex, ktorý trpí SMA, má dostatok financií na nový liek
Zdielať na

Veľkonočný zázrak! Už aj malý Alex, ktorý trpí SMA, má dostatok financií na nový liek

BRATISLAVA / Dobrých správ nikdy nie je dosť. Po bojovníkovi Riškovi, ktorému už podaný liek začína zaberať, dostal nádej na lepší život aj malý Alex.

Vzácnu liečbu, ktorá deťom so spinálnou svalovou atrofiou má pomôcť, vyvinul americkí vedci a stojí 2 milióny eur. Táto liečba nie je nikde na svete hradená z verejného zdravotného poistenia, preto vznikla zbierka a ľudia z celého Slovenska prispievali štyrom deťom, ktoré ju akútne potrebujú. Prvému sa podarilo vyzbierať dostatok financií malému Riškovi. 

Na rad sa dostal teraz aj Alex. "Zástupcovia zdravotnej poisťovne Dôvera ani nie týždeň po tom, čo dostali všetky relevantné a nevyhnutné dokumenty k liečbe rozhodli, že na účet verejnej zbierky prispejú sumou približne 500-tisíc eur, čím bude dostatok financií na kúpu lieku," uviedli vďační rodičia malého chlapca. 

Obrovská pomoc

Dôvera zároveň uhradí náklady spojené s hospitalizáciu pacienta pri podaní lieku v nemocnici v Budapešti. "Ďakujeme Vám, že ste bojovali s nami, že ste tu boli pre nás a že ste pomáhali nášmu synčekovi! Veľmi si Vašu pomoc vážime. Ste úžasní ľudia!" dodali rodičia. 

Prví výsledky už má za sebou aj malý Riško, ktorému podali v Budapešti liek ako prvému."Štyri dni po podaní lieku dokázal zodvihnúť svoju nožičku. Strašne sa tomu tešíme, pretože naposledy toto dokázal, keď mal 4 mesiace. Okrem toho sa nám Riško zdá, že je silnejší a hlasnejší," povedal Riškov otec Filip Balint. Verí, že uvidia aj ďalšie pokroky.

Ukradli zbierku

V Košiciach sa rozhodlo pomôcť aj viacero prevádzok. Do svojich podnikov umiestnili pokladničky, kde môže verejnosť prispievať. Od februára sa v jednom z nich nazbieralo 200€. Vo štvrtok však pokladníčka zmizla.

Pokladníčka so zbierkou pre Alexa bola umiestnená hneď pri vchode do kaviarne. Lupič ju mal na dosah ruky. "Ráno prišiel a niečo som počula len s pokladničkou a hneď som vybehla, či si niečo prosí. Povedal, že nie nie, len pozerá. Odišiel a vlastne o 3-4 hodinky sa vrátil a už len svedkovia kričali, že kradne niečo a už som vlastne ani nestihla pozrieť a už som ho nevidela," opisuje incident predavačka Diana. 

Podľa informácii TV JOJ by malo ísť o muža v strednom veku. "Je to smutné, zachraňujeme choré dieťa, snažíme sa mu pomôcť a nájde sa tu niekto, kto nás okradne v takejto situácii, takže je to dosť smutné," vraví Alexova mama Monika. Polícia zatiaľ v tejto súvislosti neprijala žiadne trestné oznámenie. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy