Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda nereaguje na ponuky od slovenských dodávateľov zdravotníckych pomôcok
Zdielať na

Vláda nereaguje na ponuky od slovenských dodávateľov zdravotníckych pomôcok

TOPOLNICA / Rúšok a respirátorov je stále málo a napriek tomu vláda nevyužíva možnosti, ktoré jej ponúkajú slovenské firmy.

Spoločnosť z Topolnice pri Galante ešte počas úradovania predchádzajúcej vlády dodala štátu sto tisíc respirátorov triedy FFP-3 z Turecka. Novej vláde zasa ponúkla ich dlhodobú výrobu s licenciou. Takmer dva týždne sa im ale nikto neozval. Pritom štátne hmotné rezervy aj dnes podpísali kúpu respirátorov ešte drahšie ako naposledy. "Ja som viackrát žiadal o to, aby ma niekto kontaktoval, aby si našiel 15 minút na to. Za desať minút by to každý pochopil a vedel by, že na tom nejdeme zarábať, ale ideme pomáhať." tvrdí konateľ spoločnosti Štefan Begendi.

Ide o firmu, ktorá sa ochrannými odevami a rúškami zaoberá už 34 rokov. Preto sa vie flexibilne presmerovať prioritne na výrobu respirátorov. Ako jedinej v celej únii sa jej podarilo vybaviť povolenie od tureckej vlady na jednorázový dovoz trojkových respirátorov. Teraz podľa jej konateľa turecká vláda uvalila embargo na dovoz respirátorov a filtračných materiálov. Preto hľadali iný spôsob ako štátu cez svoje zahraničné vzťahy pomôcť.
"Za pomoci tureckej strany vieme doviesť stroje na výrobu respirátorov sem na Slovensko a s pomocou ich licencie a certifikátu tu na Slovensku môžme tie respirátory vyrábať." dodal Bergendi.

Turecko by spoločnosti dodávalo materiál a tiež by k nám vyslalo inžinierov, ktorí by to naštartovali aj zaučili personál tejto firmy. Ako nám konateľ spoločnosti povedal: 
"Kapacita toho stroja je denne 30 tisíc kusov a cena, ktorú výrobca navrhol pre našu vládu je 5,70 za jeden kus, s tým že minimálna doba prenájmu toho stroja je šesť mesiacov."

A za ten čas by táto spoločnosť dokázala vyrobiť 5,4 milióna respirátorov, ktoré by stačili pre zdravotníkov prvej a druhej línie a tiež pre ostatnú verejnosť, ktorá v práci prichádza denne do kontatku s ľuďmi. Záujem o o jej ponuku už prejavili aj okolité štáty Poľsko a Maďarsko. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej: "Máme množstvo ponúk na stole, čo je pozitívna správa. Pracovníci ministerstva zdravotníctva ich postupne vyhodnocujú a tie spätné väzby sú postupne dávané. Čiže poprosíme len o chvíľu strpenia, určite tá spätná väzba príde. Vítame to." 


Zatiaľ čo túto spoločnosť vláda ignoruje, správa štátnych hmotných rezerv podpisovala nákup aj dnes. Firma Remaplast sa jej zaviazala, že už zajtra dodá dvojkové respirátory do skladu v Slovenskej Ľupči. Ide o 31 314 respirátorov za 469 tisíc eur. Cena jedného je 12,50. "Spoločnosť Remaplast pristupuje k tomuto veľmi korektne a urobíme všetko preto, aby to bolo dodané na čas," informoval zo spoločnosti Karol Plankenauer. Predchádzajúca firma dodala štátu respirátory za 8,74 eur.
"V priebehu tohto týždňa sa podarilo uzatvoriť ďalšie kúpne zmluvy so slovenskými spoločnosťami. Tým SŠHR zakontrahovala pomôcky ako respirátory FFP2, chirurgické rukavice, návleky na obuv a chirurgické masky," uvádza v stanovisku správa štátnych hmotných rezerv.

O tom, že vláda má záujem aj o ostatných slovenských výrobcov a dodávateľov potvrdil včera aj výbor pre zdravotníctvo. Otázne je ale kedy rezort zdravotníctva tak začne aj konať. 
"Pán minister ma informoval o tom, že plánuje z terénu zozbierať informácie od distribučných firiem, od súkromných spločností koľko kto má ochranných prostriedkov na sklade. Dať to na jednu kopu. Prosím aj súkromný sektor o spoluprácu," povedala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková. 

Prešovská župa zakúpila množstvo zdravotníckych pomôcok. Pomáhajú im aj miestni podnikatelia. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy