Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
LUKY: Príbeh narkomana - Jeden príbeh končí, iný sa začína...
Zdielať na

LUKY: Príbeh narkomana - Jeden príbeh končí, iný sa začína...

Prinášame vám posledný diel seriálu o živote a boji narkomana Lukyho

Pred rokom...

Presne pred rokom sedela v štúdiu Udalostí 2007 Lukyho mama. Želala si pre Lukyho a pre seba aspoň na chvíľu maličký raj na zemi. Veríme, že by si ho zaslúžila nielen na chvíľu, ale už nastálo.

V tej chvíli sa pani Vladke prihováral jej syn len cez televízny záznam - z väzenia. Mal za sebou roky fetovania na ulici a čakala ho dlhá cesta abstinovania a privykania životu bežných ľudí.

...dnes

V piatok sme v našom štúdiu konečne privítali toho, koho cestu sledujeme už vyše roka a všetci mu držíme palce. Privítali sme Lukyho a spýtali sa, ako hodnotí svoj rok bez drog.

„Tento rok mi veľa dal, veľa mi ukázal, bol to pre mňa rok možno boja samého so sebou,“ hovorí Luky, ktorý počas prenosu nerobil zo seba nijakého hrdinu a mal skôr pocit, že jeho príbeh vôbec nie je na potlesk.

Pred rokom sa chalan vo väzení so svalnatým telom a falošným sebavedomím od záberov „z ulice“, na ktorých si vpichuje do žily dávku heroínu, dištancoval.

V piatok jeho slová možno nezneli tak sebaisto a suverénne, ich obsah však prezrádzal, že Luky od basy po dnešok nemeral zbytočnú cestu. Prešiel skutočnou zmenou. Bolo to vidno z jeho prístupu, ako on sám hovorí, z „rešpektu“ k veciam, ktoré prežil, ktoré sú síce za ním, ale vždy budú pre neho znamenať reálnu hrozbu.

Bojí sa Luky života „na slobode“, nástrah, ktoré ho tam čakajú? „Stretávam stále „tých ľudí“, ale naučil som sa, ako sa mám zachovať v tých situáciách. Naučil som sa, čo vlastne chcem a to mi dáva silu,“ hovorí Luky, ktorý vie, že svet drog sa nevyparí, nezmizne s jeho rozhodnutím s ním raz a navždy skončiť. Bude tu stále, len s rozdielom, že on už doň patriť nebude.

Lukyho príbeh sme v Udalostiach spred roka uviedli ako jeden z tých, ktorých šťastný koniec nedokáže nikto vopred odhadnúť. Ani dnes sa ešte zďaleka nedá povedať, že Luky má definitívne "vyhraté". Je len na ňom, či svoj boj bude viesť víťazne.

Náš príbeh sa pomaly končí, ten Lukyho však práve tu začína. Bude to, dúfajme, už príbeh celkom iný. Bez drog. Pevne tomu veríme. Držme mu preto palce.

Všetky diely Lukyho životného príbehu nájdete tu:

LUKY: Príbeh narkomana - Ako sa to všetko začalo

LUKY: Príbeh narkomana – Z ulice do basy

LUKY: Príbeh narkomana - Šanca uzdraviť sa

LUKY: Príbeh narkomana - Život v komunite

Najčítanejšie správy