Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
LUKY: Príbeh narkomana - Život v komunite
Zdielať na

LUKY: Príbeh narkomana - Život v komunite

V komunite čakala Lukyho tvrdá práca na sebe

Na návšteve v Tomkoch

Keď sme sa s Lukym naposledy lúčili, zatvárali sa za ním dvere resocializačného centra na celé tri mesiace. Po tejto dobe sme sa za ním vybrali na návštevu.

Hneď po privítaní nás Luky začal oboznamovať so životom v komunite. "Sami varíme, sami si fungujeme. Musíš fungovať akoby si žil sám. Musíš si nakúpiť, navariť, postarať sa o to, aby bola voda, teplo," hovorí Luky.

Všetci členovia komunity majú presne rozdelené denné povinnosti. Snažia sa žiť ako bežní ľudia, pracovať, dokonca zarábať peniaze: "Ak sú práce, chodí sa do lesa, chodí sa pomáhať ľudom s výkopovými prácami, omietať," zoznamuje nás Luky s možnosťami zárobku.

Súčasťou života v komunite sú však i terapie, na ktorých sa riešia problémy dňa. A Luky sa nám zveruje: "Ja som tu rád, normálne rád, nie je to len o tom, že vydržať, ako v base či na liečení."

"Luky pracuje vo svoj prospech, snaží sa, aj keď je to pre neho dosť ťažké, lebo dlhé roky sa pohyboval v prostredí , ktoré sa líši od bežného života a jeho pravidiel," hovorí o Lukym odborná garantka Roadu doktorka Daniela Cymbalová.

TV JOJ


Liečiť sa je drina

Luky nám vysvetľuje, že v komunite platia prísne pravidlá a za ich porušenie hrozia nekompromisné tresty. "Stačí pol kroka a máš podmienku, prípadne „vyhadzov“, ak si to spravil druhý krát." hovorí Luky.

Jedným z pravidiel je, že každá činnosť má svoj presný čas. Po obede prišla na rad terapia. Luky nás zavolal ďalej: "Poobedná skupina sa začína 12.30, nestihneš, o sekundu dôjdeš neskôr, už máš problém. Je to ako keby ti uletelo lietadlo."

Udržať sa v Tomkoch je teda o sebakontrole, o striktnej disciplíne, ktorá nie je samoúčelná. Má naučiť narkomanov žiť v „systéme“ bežných ľudí. A to nie je vec, ktorá sa dá zvládnuť zo dňa na deň. "Udržať sa tu vôbec nie je sranda," prisvedčuje Luky.

Vzdal sa cvičenia
 

Vonku nám Luky ukázal hospodárstvo Tomkov a popísal činnosti okolo domu, ktoré sa musia denne vykonávať. Nakoniec nás zaviedol do svojho "kráľovstva" – malej posilňovne v dielni.

Spýtali sme sa ho, ako sa za pár mesiacov z vychudnutého narkomana stane kulturista. Tvrdí, že cvičil na „čistotu“. Potom však priznáva: „Bral som steroidy, veľké množstvo steroidov. Teraz necvičím už dlhšiu dobu a mam na to taký triezvejší pohľad,“ úprimne priznáva Luky.

Luky si uvedomil, že fanatické posilňovanie nie je tou správnou cestou. Zistil, že oveľa podstatnejšia je pre neho teraz práca na „sebe“. „Cvičenie počká,“ tvrdí Luky

Život v komunite je o zmene

Život v Tomkoch má prísny režim a vyžaduje sekundovú presnosť. Luky ho však prijal a tvrdil, že mu nerobí problém: „Je to bežný, normálny život, všade sú nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať.“

Bol čas rozlúčiť sa. Pred odchodom nám Luky venoval posledných pár slov, ktoré stoja za zmienku. O svojej prítomnosti v komunitnej liečebni povedal toto:

„Je to systém zmeny celého človeka, myslenia, prístupu k životu... Podstata je tomu uveriť. A ja som uveril Tomkom, tomu, že je to dobré. Ak by som to mal porovnať s tým, kde som bol doteraz, to je neporovnateľné.“

Sledujte dnes o 20.45 program TV JOJ Udalosti 2008, v ktorom bude odvysielaná najaktuálnejšia reportáž z Lukyho života

Predošlé tri diely Lukyho príbehu nájdete na týchto internetových adresách:

LUKY: Príbeh narkomana - Ako sa to všetko začalo

LUKY: Príbeh narkomana – Z ulice do basy

LUKY: Príbeh narkomana - Šanca uzdraviť sa

Zdielať na

Najčítanejšie správy