Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvýkrát po rokoch sa rodičovský príspevok dostane nad 300 eur. Nie ale pre všetkých
Zdielať na

Prvýkrát po rokoch sa rodičovský príspevok dostane nad 300 eur. Nie ale pre všetkých

BRATISLAVA / Tento rok prinesie do peňaženiek viac eur aj rodičom detí do troch rokov. Najvyššia materská sa bude blížiť k sume 1500 eur. Po prvýkrát sa po rokoch suma rodičovského príspevku prehupne cez 300 eur. Ale nie pre všetkých rodičov.

Už od januára mamám či otcom na rodičovskej dovolenke oproti pôvodným 220,70 eurám príde na účet vyššia suma. Rodičom, ktorí pracovali sa rapídne zvýši po rokoch rodičovský príspevok. A po rokoch sa opäť vraciame k modelu rozdelenia rodičovského príspevku na dve úrovne. "Zvyšujeme rodičovský príspevok pre pracujúcich rodičov o 150 eur na 370 eur a pre nepracujúcich o 50 eur na 270 eur. Zohľadňujeme rovnaký princíp ako pri materskej dávke," uviedol Erik Tomáš, poslanec NR SR za Smer-SD.  

opozícia to ale kritizuje, keďže nie všetci nepracovali pred nástupom na materskú vlastnou vinou. "Len jedna desatina ľudí je zároveň poberateľmi rodičáku a hmotnej núdze. Čiže ak niekto chcel vytiahnuť rómsku kartu, tak to nie je správne," tvrdí Soňa Gaborčáková, poslankyňa NR SR za KDH. "Takéto delenie na dvojúrovňové, čo sa sociálnej dávky týka, zvyšuje veľkú nespravodlivosť voči matkám, ktoré sa po absolvovaní vysokej školy tozhodli založiť rodinu," myslí si Natália Blahová, poslankyňa NR SR za DS. Zmena je zaujímavá pre rodičov, ktorí sa rozhodli namiesto rodičovského, poberať príspevok na starostlivosť o dieťa v sume 280 eur. Rodičovský príspevok bude totiž od januára rapídne vyšší. Ak sa teda chcete príspevku na starostlivosť vzdať a poberať radšej rodičák, nemali by ste to zabudnúť oznámiť úradom.

Veľkej zmeny či zvýšenia sa ale ani tento rok nedočkali rodičovské príspevky, ktoré rodičia dostávajú i po dovŕšení tretieho roka života dieťaťa. "Keď sa pozrieme, ako rodinné prídavky za štyri roky narástli, tak vidíme, že za štyri roky vlády tejto sociálnej strany Smer, narástli o 143 centov," poznamenala Veronika Remišová, poslankyňa NR SR Za ľudí. "Treba vidieť, že sociálny balík nerieši všetky opatrenia, samozrejme musia byť k tomu vytvorené reálne predpoklady v rozpočte," dodal Ján Richter, minister PSVaR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy