Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Darované Vianoce: Dobrí ľudia pomohli opustenej matke dvoch synov
Zdielať na

Darované Vianoce: Dobrí ľudia pomohli opustenej matke dvoch synov

MALÁ IDA / Život opustenej mamičky s minimálnym finančným príjmom a bez akejkoľvek pomoci nemožno nazvať inak ako veľmi náročný. Jednou z takých mamičiek je aj Silvia, ktorá žije so svojimi synmi v starom dome v Malej Ide pri Košiciach. Chlapcom by dala čokoľvek na svete, no, žiaľ, nemá ani na to základné. A tak sa Televízia JOJ a anonymný štedrý košický darca rozhodli pomôcť. Ale to nie je všetko, postupne sa pridali aj ďalší ľudia s dobrým srdcom.

"Chudoba, ak by som to tak povedal, takí skromní sme," vraví Marián. "Aj chleba je drahý, aby som ušporila, to o vode," priznala matka dvoch chlapcov Silvia. "Ježiškovi by som teraz napísal, aby nám priniesol záchod," praje si mladší Oliver. Vonku je už zima a na latrínu musia prebiehať cez dvor. V starom dome nemajú ani prívod vody. "Skúšala som kúpiť, ale tak nevyjde mi chemický záchod," priznala Silvia. 

Silvia si to z minimálnej mzdy pomocnej sily v kuchyni veľa dovoliť nemôže. Najhoršie to vníma starší zo synov, ten sa domov hanbí zavolať aj spolužiakov. "Že potrebujú ísť na záchod a ja sa proste hanbím povedať, že tam je vonku, je to latrína," hovorí Marián.  

Televízia JOJ sa preto rozhodla, že jednu z nevyužívaných izieb zmenia na nepoznanie. Pomôcť prišli aj dobrovoľníci. Kúpeľňu a záchod ale bez vodovodnej prípojky nie je možné vybudovať. Preto sa TV JOJ obrátila na Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť. "Myslím si že pre našu spoločnosť je to len malý krôčik, ale pre túto rodinu to bude mať veľmi veľký význam a sme radi, že sme mohli pomôcť," uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva vodárenskej spoločnosti Stanislav Hreha. 

Východoslovenskí vodári sa rozhodli pridať do projektu Darovaných Vianoc a neprijali od televízie žiadne peniaze. "My máme možnosť cez našu neziskovú organizáciu Vodár pomôcť takýmto rodinám. Pomáhame najmä zamestnancom spoločnosti, ale tentokrát urobíme výnimku," dodal Hreha. "My si to nevieme predstaviť, čo v dnešnej dobe znamená mať len latrínu," dodal Michal Béreš, riaditeľ výstavby VVS. 

O tri dni neskôr už boli práce v plnom prúde. Televízia JOJ medzitým opäť vyslala do sveta správu a do pomoci sa zapojili aj ďalší dobrí ľudia. Celkovo sa na prácach zapojilo vyše 50 ľudí. Starú neobývanú miestnosť sme prebudovali na kuchyňu a kúpeľňu s toaletou. "Také sa mi ani nesnívalo, že dostaneme na Vianoce," reagoval na výsledok prác Marián. 

Výsledok práce týchto dobrosrdečných ľudí si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy