Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Darované Vianoce. Srdcervúci príbeh vyvolal obrovskú spolupatričnosť známych aj neznámych ľudí
Zdielať na

Darované Vianoce. Srdcervúci príbeh vyvolal obrovskú spolupatričnosť známych aj neznámych ľudí

ULIČ / "Teta, pomôžte nám, nemáme čo jesť!! Toto sú slová 12-ročnej Julky. Dievčatko videlo, že mama sa deň čo deň trápi, ako ju spolu so súrodencami uživí, a preto sa pokúšalo zohnať jedlo. Tento príbeh sa dostal aj k nám do redakcie a vyvolal obrovskú spolupatričnosť známych aj neznámych ľudí z Humenného a tiež aj anonymného darcu z Košíc. Rodinke z Uliča tak cudzí ľudia darovali Vianoce.

"Mama nemá peniaze na potraviny a každú noc premýšľa nad tým, čo nám dá ráno jesť, aj keď nám to nehovorila, to už bolo aj vidno." Toto sú slová 12-ročnej Julky. Nie je pritom reč o chýbajúcom mobile či tablete. Zašlo to tak ďaleko, že Julka prosila o jedlo. "Julka mi poslala správu, teta, prosím, pomôžte nám, nemáme čo jesť," priblížila Adriana, krstná najmladšej Klárky. Rodina žije v obci v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Mama sa o štyri deti stará sama. 

Toto je odpoveď na otázku, čo mávajú pod stromčekom. "Nič, totálne nič, oni pod stromčekom mali prázdno. Nikdy nič nemali," vysvetlila Adriana. "Zaplatím 145 pôžičku, 65 elektrina, každé tri mesiace voda a som v mínuse. A z čoho žijete? Čo mi kto dá. Rodina, cudzí ľudia," poznamenala Lýdia, mama Julky. Deti nám povedali, že aj keď otca prosili o pomoc, nezaujíma sa o nich. "Hoci sme od neho prosili, nesnažil sa vôbec, aby sme s ním boli v kontakte," potvrdila dcéra Karinka. 

Rodinka žila v tom, že do Uliča prídeme iba s kamerou. No my sme už niekoľko dní pre nich od dobrých známych aj neznámych zbierali potraviny, oblečenie, drogériu a vďaka anonymnému darcovi z Košíc sme im mohli kúpiť aj chladničku s mrazničkou a mikrovlnku. 

Mamu okrem nedostatku jedla trápi aj drevo na kúrenie. Celú zimu by si so zásobami rozhodne nevystačili. Mamu preto najviac dojal pohľad s vlečkou plnou dreva. Plač nevedela zastaviť. Boli to však slzy radosti. "Nemám slov, ďakujem za deti, že budú mať Vianoce a nebudem musieť rozmýšľať, čo a kedy im dám najesť," povedala Lýdia. 

To, čo dokázali dobrí ľudia z Humenného a anonymný darca z Košíc, vystihujú dve slová – darované Vianoce. Darovali ich tejto osudom skúšanej rodine. "Ďakujeme každému, kto niečo poslal, dúfam, že už bude lepšie s nami," reagovala Julka. "Som tomu neverila, aj keď už ste boli tu, stále som tomu nemohla uveriť. Hlavne za to drevo," doplnila dcéru Lýdia. 

Spoločne s vami pomáhame aj rodinám, ktoré zasiahla obrovská tragédia v Prešove, suma naďalej rastie, ďakujeme! 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy