Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obyvatelia Liptovského Jána sa boja ďalších povodní. Úpravu potoka ale brzdia dokumenty, bez správcu majú ľudia zviazané ruky
Zdielať na

Obyvatelia Liptovského Jána sa boja ďalších povodní. Úpravu potoka ale brzdia dokumenty, bez správcu majú ľudia zviazané ruky

LIPTOVSKÝ JÁN / Od ničivej povodne, ktorá zasiahla Liptovský Ján, uplynulo už dva a pol roka. Škody na majetku obyvateľov a obecných komunikáciách sa síce podarilo čiastočne nahradiť, potok Štiavnica však naďalej naháňa Jánčanom strach. Bez povolenia správcu toku totiž nie je možné na koryte robiť úpravy. Dodnes však nie je jasné, kto za potok vlastne zodpovedá.

Prudké oteplenie a vytrvalý dážď zaplavil v apríli 2017 obyvateľom obce domy a pozemky, poškodil cestu a strhol jeden z mostíkov. "Koryto sa zahrýzlo do záhrady, vyváľalo ploty a už vytváralo nové koryto," povedal obyvateľ Liptovského Jána Slavomír Kašiak. Následná popovodňová prehliadka síce určila, čo na rieke treba urobiť, nik však nevie, komu ju treba poslať. "Stále nám chýba delimitačný protokol, ktorý určí správcu vodného toku," tvrdí starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo. 

Horúci zemiak si pohadzujú Lesy Slovenskej republiky a Vodohospodársky podnik. Žiadny z nich sa správcovstvu nebráni, no chýba rozhodnutie vyššieho orgánu, ktorým je Ministerstvo životného prostredia. Bez povolenia správcu má totiž obec zviazané ruky. "My do vodného toku nesmieme zasiahnuť," dodal Filo. "Na základe dohody medzi Lesmi SR a Vodohospodárskym podnikom ministerstvo prevedie správu drobného vodného toku do správy inej štátnej organizácie, ktorej vodný tok prevažne slúži," uviedol Tomáš Ferenčák z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia. 

Obyvatelia obce tak pre jeden chýbajúci dokument roky nemajú pokojný spánok. "Pokiaľ sa to neurobí, tak je veľké nebezpečenstvo, že nebude ani velikánska voda, stačí len trošku väčšia a už je problém, veľký problém," povedal obyvateľ Liptovského Jána Slavomír Kašiak. "Ten breh, ktorý bol podmytý počas povodne pred dvoma rokmi doteraz nie je opravený," povedal Filo.

Zdá sa však, že Jánčania by sa predsa mohli dočkať. "Proces delimitácie bude ukončený v zmysle zákona do 31. decembra 2019," uviedol Ferenčák. Či sa do jari podarí na rieke urobiť úpravy nateraz nevedno. Ďalšie prudké topenie snehov by však mohlo spôsobiť ešte väčšie škody ako naposledy. "Rukojemníkmi sú občania našej obce, lebo nemôže nikto nič urobiť a keď dôjde ku škodám, kto bude zodpovedný?“ pýta sa Filo. 

Povodne spôsobujú problémy vo viacerých častiach Slovenska. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy