Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Razia vo firme na spracovanie čriev. V sudoch skladovali zvyšky zvierat
Zdielať na

Razia vo firme na spracovanie čriev. V sudoch skladovali zvyšky zvierat

CABAJ / ČÁPOR - Vo firme na spracovanie čriev neďaleko Cabaja Čápora skladovali hnijúce zvyšky zvierat. Policajti tam preto urobili veľkú raziu. V areáli našli desiatky sudov živočíšneho odpadu. Podľa veterinárnej a potravinovej správy hrozí v takýchto prípadoch nakazenie ľudí, pôdy i zvierat.

Do firmy, ktorá sa zaoberá výrobou solených hovädzích a bravčových čriev, prišli policajti spolu s veterinármi. Mali podozrenie, že odpad skladujú v sudoch v areáli. Policajti zistili, že hnijúci živočíšny odpad skutočne nekončí v kafilérii ale na dvore firmy. "V areáli našli 251 sudov a 17-tisíc litrov sudov odpadu. 
Zistilo sa na mieste, že takýto živočíšny produkt je tam hromadený v sudoch," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

Fotografie z areálu firmy sú iba pre silné žalúdky. Zvyšky čriev boli už v rozklade, niektoré zo sudov aj vytekali. Väčšie množstvo hnijúceho odpadu našli aj v prívese odstaveného kamiónu. "V prípade vedie polícia trestné stíhanie," informovala Čuháková.  Firme okrem opletačiek s políciu hrozí aj pokuta od veterinárnej a potravinovej správy. Takýto odpad totiž ohrozuje nielen pôdu ale aj zvieratá a ľudí.  "Obzvlášť v týchto teplých dňoch je to dobrá živná pôda na rozmnoženie choroboplodných zárodkov, ktoré vedia kontaminovať prostredie zvieratá a ľudí a tak sa vedia prenášať choroby," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

Majiteľ firmy na kameru hovoriť nechcel. Povedal nám, že sa výrobou čriev zaoberá už takmer 30 rokov. Polícia tam podľa jeho slov nenašla nič, a ak áno, tak iba zvyšky, ktoré pri výrobe vypadli. Majiteľ tvrdil aj to, že kontroly tam má neustále a za všetkým je zrejme bývalá zamestnankyňa. Prípad je stále v štádiu vyšetrovania.

Stavbárska a upratovacia firma vystavovali na iné firmy fiktívne faktúry. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy