Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanci tajnou voľbou zvolili troch kandidátov na ústavných sudcov
Zdielať na

Poslanci tajnou voľbou zvolili troch kandidátov na ústavných sudcov

BRATISLAVA / O menách kandidátov na Ústavný súd rokovala koalícia okolo obeda na rokovaní koaličnej rady. Podľa informácií TV JOJ sa lídri dohodli na postupe pri voľbe kandidátov na Ústavných sudcov. Desať kandidátov na ústavných sudcov ale koalícia nezvolila. Dozvedeli sme sa tri mená. Sú nimi advokát Pavol Boroň, akademik a poradca Ústavného súdu Martin Vernarský a prokurátor Marek Tomašovič.

"Je vysoká pravdepodobnosť, že sa koalícia na voľbe zúčastní a že bude zvolený určitý počet kandidátov," uviedol pred voľbou Erik Tomáš. Po nej sa predseda Mostu-Híd Béla Bugár vyjadril, že nie je jednoduché sa zhodnúť na desiatich menách. Pripustil, že zrejme bude i štvrtá voľba kandidátov na ústavných sudcov.

Martina Vernarského a Mareka Tomašoviča svojimi hlasmi podporili aj opoziční poslanci. Vzhľadom na to, že neschválili dostatočný počet kandidátov, opakovaná voľba sa uskutoční v stredu o 11. hodine. Vyberať sa bude z kandidátov, ktorí v utorok neboli zvolení. Miroslav Číž zo Smeru-SD potvrdil, že pri štvrtom mene Patrika Palšu, na ktorom bola zhoda, došlo zrejme len k problému pri hlasovaní.

Tibor Bastrnák sa pred koaličnou radou vyjadril, že by Most-Híd privítal, ak by sa v utorok podarilo zvoliť desiatich kandidátov na Ústavný súd a podľa neho to bude o kompromise v koalícii. Zdá sa, že ku kompromisu došlo. Podľa informácií TV JOJ sa lídri dohodli na menách. Bastrnák tiež priznal, že v pondelok rokovali aj s opozíciou, o menách ale reč nebola. 

O talár na Ústavnom súde SR sa uchádza 24 mien, z ktorých bude hľadať parlament desať kandidátov. Na košickom súde v súčasnosti chýbajú šiesti sudcovia z trinástich. V prípade, že Národná rada SR neuspeje ani v treťom kole voľby, bude sa celý proces opakovať, vrátane verejného vypočúvania.

Národná rada SR bude voliť kandidátov na ústavných sudcov po sedemnástej hodine. Uchádzači o najcennejší sudcovský talár musia získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. O miesto na Ústavnom súde SR zabojujú sudcovia, prokurátori, právnici, advokáti, notári, exekútori či bývalí politici. Opakovane dal súhlas so svojou nomináciou exšéf strany Sieť Radoslav Procházka, nováčikmi sú Patrik Palša, Vieroslav Júda a Monika Jurčová. Okrem nich tiež kandidujú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský.

Na košickom súde v súčasnosti chýbajú šiesti sudcovia z 13.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy