Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O strechu nad hlavou môžete prísť aj bez vlastného pričinenia
Zdielať na

O strechu nad hlavou môžete prísť aj bez vlastného pričinenia

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Podvodníkovi na to, aby vás pripravil o strechu nad hlavou, stačia falšované doklady.

Ten vie nepravé dokumenty pri troche námahy posunúť až na kataster. Ich pravosť tam však už nepreverujú.

Poradíme vám, na čo si dávať pozor, aby ste o svoj byt, či dom neprišli. Predstavte si, že sa vrátite z dovolenky a váš byt vlastní niekto iný. Podvodníkovi na to stačia falšované doklady.

Pán Zoltán takmer prišiel o byt bez toho, aby čokoľvek podpisoval. Ako nám povedal, "na kataster, keď niekto príde s falošnými dokladmi, kľudne to preregistrujú."

Kataster však nie je povinný overovať podpisy. Tie totiž ešte predtým overuje notár. Síce si na to vyžiada aj občiansky preukaz, no podľa právničky ho môže skontrolovať len pohľadom.

Zodpovednosť v súčasnosti nesie jedine podvodník. Ministerstvo spravodlivosti preto navrhuje, aby zmluvy o kúpe a predaji nehnuteľností robili len advokáti a notári. Tí si budú musieť všetko dobre preveriť pretože za podvod budú ručiť svojim majetkom. Ak občan bude podvedený, bude v plnej miere odškodnený.

Kataster by po novom mal majiteľa informovať o akejkoľvek zmene vlastníctva a ten bude môcť voči nej podať odpor. Následne bude celý prevod zablokovaný.

Kým však začnú platiť zmeny v zákonoch, obete podvodov môžu súd žiadať o predbežné opatrenie, ktorým sa novému majiteľovi zakáže nakladať s nehnuteľnosťou. Sú tu ale aj iné možnosti, ako napríklad podanie trestného oznámenia v civilnom konaní s dožadovaním sa neplatnosti zmluvy.

Tresty za podvody s nehnuteľnosťami závisia od výšky majetku, spodná hranica je dva roky odňatia slobody.

Viac sa dozviete vo večerných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy