Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Problém so separovaním. Obec rozdelili kompostéry a kontajnery na bio odpad
Zdielať na

Problém so separovaním. Obec rozdelili kompostéry a kontajnery na bio odpad

ZÁHORIE / Zvýšením poplatkov za uskladnenie zmesového komunálneho odpadu rozdelil obyvateľov obcí na dva tábory. Tí, čo majú kompostéry sú znevýhodnení voči tým, ktorí majú kontajnery na bio odpad. Kým objem kompostrérov sa nedá zvážiť, kontajnery vyvážajú na skládky a čím viac odpadu vyvezú, tým je väčšie percento separovania obce. Následne bude dedina platiť menej za uskladnenie odpadu.

V obci Mokrý Háj pri Skalici obyvatelia uskladňujú bio odpad v po domácky urobených kompostéroch. V tomto roku obec chce zakúpiť 300 kontajnerov pre bio odpad.

"Boli sme v projekte s mestom Skalica a podarilo sa nám zohnať finančné prostriedky z európskych fondov a mesto Skalica vybudovala bio skládku odpadov a my tam máme rezervovanú kapacitu," vraví starosta obce Peter Pobuda. 

Ľudia v dedine sú zvyknutí na to, aby kompost z bio odpadu využívali v záhradách. "Ak tie hnedé nádoby budú, tak to nebude stačiť, znovu to pôjde na to hnojisko a budeme to zakopávať, lebo tých nádob bude málo," myslí si obyvateľka obce. 

V obci Dojč v okrese Senica majú 600 kompostérov v záhradách v rodinných domov a dvadsať na verejných priestranstvách."Naša rodina vyseparuje týždenne tri kila kuchynského odpadu, čo máme do roka 150 kilogramov a to hovorím len o odpade z kuchyne a nehovoril o záhrade o tráve o konárikoch. Máme drvičku drtíme konáre," vysvetľuje Beáta Bátorová z obce Dojč. 

Aj keď ľudia sú s kompostérmi spokojní, je problém odvážiť skompostovaný odpad.

"My kompostujeme, tak sme znevýhodnení voči obciam, ktoré robia zber biologického odpadu prostredníctvom hnedých nádob, lebo oni vytvárajú odpad, zberá sa ten odpad a môžu ho zarátať do miery vytriedenia," podotkla starostka obce Dojč  Slavomíra Melišová. Čim má obec vyššie percento vytriedenia, tým dediny platí menej peňazí za uskladnenie zmesového odpadu.

"Ako zaratávať odpad, ktorý je skompostovaný, tak táto otázka je otvorená aj na európskej úrovni, kde sa práve hľadá vhodná metodika, ako to vedieť zarátať. Keď tá metodika bude schválená tak my ju budeme chcieť akceptovať," vyjadril sa hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy