Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia opäť preveruje rezort obrany
Zdielať na

Polícia opäť preveruje rezort obrany

Zdroj: TV JOJ

Ministerstvo obrany malo podľa dostupných informácií zvýhodňovať vopred vybrané firmy tak, že im na mieru upravovalo parametre.

Ministerstvo obrany čelí podľa najnovšieho vydania týždenníka Žurnál ďalšiemu škandálu s tendrami. Podľa Žurnálu viaceré nákupy v rezorte spred roka prebiehali nekalým spôsobom, keď sa o víťazovi rokovalo ešte pred vyhlásením súťaže.

Ministerstvo obrany malo podľa dostupných informácií zvýhodňovať vopred vybrané firmy tak, že im na mieru upravovalo parametre. Celú záležitosť preveruje polícia. Dokonca nie je vylúčené, že to súvisí so súčasnými personálnymi otrasmi v policajnom zbore, napísal Žurnál.

Podľa zdrojov Žurnálu sa zistilo, že predstavitelia firiem mali pred vypísaním niektorých tendrov komunikovať s úradníkmi rezortu a dohadovať sa na podmienkach. V niektorých prípadoch sa dokonca mali meniť súťažné podklady ešte pred ich zverejnením, prípadne upravovať aj samotné zadanie súťaže.
"Úrad boja proti korupcii vykonáva operatívno-pátraciu činnosť v zmysle zákona o policajnom zbore vo veci viacerých obstarávaní na ministerstve obrany," potvrdila zástupkyňa hovorcu policajného prezídia Andrea Polačiková.

Úradníci ministerstva sú podľa neoficiálnych informácií podozriví z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní, pričom nie je vylúčené ani prípadné trestné stíhanie predstaviteľov niektorých firiem za spolupáchateľstvo.

Podľa Žurnálu v kauze figurujú vplyvné firmy, medzi nimi aj Willing, ktorej zástupcovia sprevádzali premiéra Roberta Fica na viacerých zahraničných cestách. Spoločnosť zabezpečuje celý servis stíhačiek, v minulosti vyhrala zákazku za vyše 200 miliónov na dodávku ochranných balistických prilieb. Ďalšou z firiem je napríklad bratislavská spoločnosť Špeciálne systémy a software. Jej výrobný riaditeľ Július Švingál uviedol, že si nie je vedomý, že by firma konzultovala v prípade tendrov v rezorte obrany niektoré podmienky vopred.

Zdielať na

Najčítanejšie správy