Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako znížiť kriminalitu v osadách? Saková spúšťa Kaliňákov projekt v Krompachoch
Zdielať na

Ako znížiť kriminalitu v osadách? Saková spúšťa Kaliňákov projekt v Krompachoch

KROMPACHY / Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák pred rokom v krompašskej osade odprezentoval nápady ako zakročiť voči obťažujúcej kriminalite. Odvtedy prešlo viac ako 365 dní a vyzeralo to ako ďalšie prázdne politické reči. Podľa novej ministerky vnútra to je ale iba prvý dojem. Na znížení kriminality osadníkov sa pracuje naplno.

Konkrétne kontúry dostáva projekt až v posledných dňoch. Doteraz bolo o ňom v Krompachoch ticho. Jeho úloha je jasná, znížiť hlavne drobnú kriminalitu. "Kradnutie úrody, železa. Mládež, ktorá ide po ceste obťažuje starších ľudí. Často niečo hodia do nich, prípadne opľujú," povedala primátorka Krompách Iveta Rušinová. 

Krompašania takéto veci zažívajú takmer dennodenne aj v uliciach mesta. Všetko sa to nazýva spoločným pojmom - drobná či obťažujúca kriminalita. Predísť by tomu mala nepretržitá kontrola ulíc, ktoré budú v ešte väčšej miere pod dohľadom kamier. "V priestoroch budovy, ktorá patrí mestu, vytvoríme takzvané operačné stredisko, kde vlastne budeme zaznamenávať a budeme sledovať prenos z kamier," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. 

Všetko sa to bude odohrávať v miestnosti pri jednej z krompašských osád. Nepretržite 24 hodín tu bude sedieť operátor, ktorý bude sledovať dianie v meste a osadách z približne 51 kamier. "Rozšíri sa počet policajtov, ktorí budú hliadkovať najmä v týchto lokalitách, ktoré sú pre mesto problémové. Zvýši sa počet členov takzvaných rómskych hliadok," povedala Rušinová. 

Mesto má vytypované problematické lokality, kde živly vystrájajú najviac. Ak sa situácia zmení, operatívne sa zmení aj umiestnenie kamier. "V priemere na Slovensku sme mesto, ktoré bude mať na meter štvorcový asi najviac kamier," dodala Rušinová. 

"Na základe prenosu toho obrazu budú môcť príslušníci našej polície a našich hliadok okamžite zasahovať," uviedla Saková. Podľa ministerky Sakovej delí od ostrého spustenia tohto projektu už iba posledných pár týždňov.

Rómske hliadky majú pomôcť voči takzvanej obťažujúcej kriminalite. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy