Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozrite sa, ako to vyzerá na Orave. Na pomoc priletel aj vrtuľník ministerstva vnútra
Zdielať na

Pozrite sa, ako to vyzerá na Orave. Na pomoc priletel aj vrtuľník ministerstva vnútra

ORAVA / Kalamitná situácia na Orave pokračuje. Vo štvrtok dokonca zasahoval aj vrtuľník, ktorý síce nezachraňoval ľudí, ale obrovský les so storočnými stromami na hraničnom priechode Novoť. Prišli sa na to pozrieť aj prezident Hasičského a záchranného zboru a ministerka vnútra. Na Orave a v Tatrách zasahovalo približne 600 hasičov. Pomáhajú aj vojaci a policajti.

"Leteli sme z Bratislavy, tak sme krásne videli ako toho snehu postupne pribúdalo. Myslím si, že práve Orava a Kysuce sú najviac zasiahnuté. Nechcem povedať, že Tatry nie sú, ale Orava je na tom najhoršie," uviedol Alexander Nejedlý, prezident HaZZ SR. Takýto let je na Slovensku prvýkrát, je to unikát. Na frekventovanom hraničnom priechode Novoť je na stromoch ťažký a mokrý sneh, ktorý je veľkou hrozbou. Pod ťarchou snehu sa lámu a padajú na cestu. "Mali sme obrovské problémy s padaním stromov počas snehovej kalamity a nebola nijaká metóda, ktorá by odstránila ten sneh, aby sme stromy nemuseli vypíliť," povedal Radoslav Kozák, starosta Novote. 

Prvý raz vrtuľník, pomocou tlaku vzduchu zhadzoval veľké nánosy snehu zo stromov. "Priorita pre nás bola sprejazdniť cestu do Poľska," informoval Alexander Nejedlý. "Je to prvýkrát, čo ministerstvo vnútra pri snehovej kalamite nasadilo vrtuľník. Výsledok je pozitívny," dodala Denisa Saková, ministerka vnútra. 

Ako aj predchádzajúce dni, tak ani teraz sa hasiči a vojaci nezastavili. "Prestriedalo sa 500 profesionálnych hasičov. 130 dobrovoľných hasičov z 25 dobrovoľných hasičských zborov. Približne 70 vojakov je rozložených v tých obciach, kde je najviac ich pomoc potrebná," vymenovala Denisa Saková. 

​Pre kalamitu v mnohých oravských dedinách sú školy zavreté. 

Do boja so snehom sa pustila aj takmer 60 ročná fréza. "Naše posýpače nemajú šancu tento mokrý a ťažký sneh pretlačiť, preto používame frézu," povedal Igor Janckulík, podpredseda Žilinského samosprávneho kraja. 


Trojmetrový nános snehu prelomil strechu výrobnej haly:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy