Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti s tužkovými baterkami. Darované Vianoce im pomohli, aby nežili v tme
Zdielať na

Deti s tužkovými baterkami. Darované Vianoce im pomohli, aby nežili v tme

BRATISLAVA / Nazvali sme ich deti s tužkovými baterkami. Už tri roky žijú so svojimi mamičkami v tme. Večer sa učia a hrajú pri malých lampičkách. Ich snom bolo zavolať si kamarátov domov, ale pred svojimi rovesníkmi sa hanbili. V ich chudobe to však osud zariadil aspoň tak, že sa na nich usmiali naše Darované Vianoce

Päť malých detí s opustenými mamami v jednej chalupe. Aj keď žijú v Košiciach, u nich doma to vyzerá ako v stredoveku. Síce čisto, ale bez elektriny a po vodu si musia chodiť do studne. "Keď sa ma opýtajú, či ešte môžu ísť na ihrisko, tak im musím povedať nie, lebo kým ešte nanosím vodu na kúpanie, tak sa to nestíha," uviedla mama Monika Mazurková. 

"Keď sa učím pri lampičkách, tak ma bolia oči," povedal so smútkom malý Dominik. Elektrinu im vypli ešte pred troma rokmi, keď im v zime došlo drevo a zapnuté ohrievače mali vysokú spotrebu. Pre TV JOJ a košického darcu bolo práve toto veľkou výzvou. "K tomuto prípadu sme sa dostali tak, že nás oslovila TV JOJ, že zákazníkovi pomôžu a dlh vyplatia," povedala zamestnankyňa energetickej spoločnosti. Bolo treba desiatky potvrdení a nové elektronické rozvody, energetici mohli urobiť to najdôležitejšie. 

Vďaka pomoci sa po troch rokoch deti nemusia učiť pri baterkách. Avšak pripojením na elektrinu pomoc len začala. Na manuálnu prácu pri pomoci tejto rodine sa prihlásili dobrovoľníci, vďaka ktorým príbeh tejto rodiny nekončí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy