Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Protestné strany novín sú jednorazovou záležitosťou
Zdielať na

Protestné strany novín sú jednorazovou záležitosťou

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Je zvrátené myslieť si, že médiá sa organizovane pokúšajú podkopávať vládu, tvrdí predseda ZVPT Miloš Nemeček

Protest slovenských denníkov proti vládnemu návrhu tlačového zákona je jednorazovou záležitosťou. Rovnakú prvú stranu s protestom Združenia vydavateľov periodickej tlače (ZVPT) voči ustanoveniam návrhu tlačového zákona ohrozujúcim slobodu slova uvidia čitatelia denníkov Hospodárske noviny, Nový Čas, Plus jeden deň, Pravda či SME len dnes.

Dnes to povedal predseda ZVPT Miloš Nemeček. Podľa Nemečka v proteste nebudú pokračovať, vydavateľom totiž ide o zaujímavé noviny, službu čitateľom. Myslí si, že prvými stranami a aj zverejnenými článkami k nim dali noviny jasne najavo, že ide o vážnu vec. "Jediné, čo by malo pokračovať, je normálna novinárska práca. Je zvrátené myslieť si, že médiá sa organizovane pokúšajú podkopávať vládu," zdôraznil Nemeček.

Po dnešnom proteste v denníkoch existujú podľa Nemečka dva scenáre ďalšieho možného vývoja. Podľa prvého vládna koalícia pochopí, že súčasný návrh tlačového zákona nie je prijateľný pre médiá ani pre občanov a prijme kvalitný tlačový zákon.

Podľa druhého ak koaličné strany zákon neupravia, sa "proti našej vôli stane to, o čom hovorí pán premiér - konflikt s novinármi." Vydavatelia ani novinári podľa Nemečka nemajú záujem podnecovať konflikt s politikmi. Ak však budú pokračovať útoky na médiá cez legislatívu, môže sa to na súboj zmeniť, a to by bolo nenormálne, upozornil.

Slovenské denníky dnes vyšli s rovnakou prvou stranou, na ktorej protestujú proti tlačovému zákonu z dielne vládnej koalície. ZVPT upozorňuje, že návrh zákona, ktorý je v parlamente v druhom čítaní, vytvára nezmyselne široký priestor pre právo na opravu a odpoveď, čím hrubo zasahuje do redakčnej práce.

Zákon v predloženej podobe porušuje demokratické zásady, práva občanov a slobodu tlače, upozorňujú ďalej vydavatelia na stránkach denníkov. Zároveň vyzývajú poslancov, aby neschválili zákon, ktorý smeruje aj proti ich voličom. Text na prvej strane denníkov obsahuje "sedem hriechov tlačového zákona" a v novinách sú ukážky, ako by denníky vyzerali, ak by platil predložený návrh tlačového zákona.

Protest vydavateľov je reakciou na stredajšie rokovanie parlamentného mediálneho výboru, ktorý odsúhlasil pozmeňovacie návrhy koalície k návrhu tlačového zákona bez zmien požadovaných zástupcami opozície, tlače, novinárov aj medzinárodných organizácií.

Koalícia sa dohodla na vypustení prvej časti paragrafu 6, ktorý definoval témy, zakázané pod hrozbou pokuty. Chce ich presunúť do Trestného zákona. Neakceptovala však požiadavky na zmenu v práve na odpoveď a opravu a zmenu povinnosti ochrany zdroja na právo.

V minulosti vydavatelia dvakrát upozorňovali výzorom svojich novín na protidemokratické opatrenia. Bolo to za vlády Vladimíra Mečiara, keď denníky vyšli s bielou titulnou stranou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy