Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ficova vláda zabrzdila rozvoj Carga, povedal Prokopovič
Zdielať na

Ficova vláda zabrzdila rozvoj Carga, povedal Prokopovič

Zdroj: NRSR

Bývalý minister dopravy a súčasný poslanec za SDKÚ-DS Pavol Prokopovič dnes v parlamentnom pléne kritizoval vládu Roberta Fica, že zastavila privatizáciu železničného prepravcu ZSSK Cargo.

Bývalý minister dopravy a súčasný poslanec za SDKÚ-DS Pavol Prokopovič dnes v parlamentnom pléne kritizoval vládu Roberta Fica, že zastavila privatizáciu železničného prepravcu ZSSK Cargo. Podľa neho tak zabrzdila rozvoj Carga a znižuje jeho hodnotu. "Cargo už prakticky dobieha vlak, ktorého svetlá sa strácajú v diaľke," povedal v pléne Prokopovič.

Poslanci začali v stredu rokovať o správe, ktorou vláda hodnotí súčasný stav Carga. Správu si v parlamente vyžiadala opozícia. Minister dopravy Ľubomír Vážny zo Smeru v stredu v pléne povedal, že Slovensko by prišlo o miliardy korún, ak by sa vláde Mikuláša Dzurindu podarilo sprivatizovať Cargo.

"Táto privatizácia, ktorá bola pripravovaná, bola veľmi nezmyselná. Nechcem používať nejaké expresívne výrazy ako lúpež... Naozaj by Slovensko prišlo o veľké množstvo peňazí," vyhlásil v stredu Vážny.

Podľa neho bývalá vláda priviedla Cargo na pokraj zániku, pretože v roku 2005 ho výlučne pripravovala na privatizáciu, o rozvoj spoločnosti nedbala. Tvrdí, že spoločnosť Cargo vykázala za rok 2005 stratu vyše 700 miliónov korún, v skutočnosti bola vyššia. "Manažment aj akcionár klamali v číslach spoločnosti za rok 2005, rozdiel medzi oficiálnou a skutočnou stratou bol viac ako štvrť miliardy korún," upozornil Vážny.

Ak by sa Cargo predalo, Slovensko by v skutočnosti nezinkasovalo 13,8 miliardy korún, ako plánovala Dzurindova vláda, tvrdil v stredu Vážny. Podľa neho za Cargo by sme dostali 9,4 miliardy korún. Kúpnu cenu umožňovala znížiť privatizačná zmluva, pretože po odkúpení sa mala urobiť finančná analýza Carga. Kúpna cena mala byť minimálne dvojnásobná, hovorí Vážny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy