Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za víkend zaistili 44 cudzincov, väčšinou Moldavcov
Zdielať na

Za víkend zaistili 44 cudzincov, väčšinou Moldavcov

Zdroj: TV JOJ

Od začiatku roka zadržali na hranici s Ukrajinou 171 osôb, v minulom roku ich za rovnaké obdobie bolo len 123. Toto je podľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ prekvapujúce, pretože počet migrantov v posledných rokoch klesal.

Policajti za piatok, sobotu a nedeľu zaistili dohromady až 44 ľudí, väčšina z nich boli moldavskí občania. Na východe Slovenska zadržali 31 cudzincov, na severe o niečo menej, 13 ľudí.

Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR Tibor Mako.

V piatok v Nižnej zaistili policajti 13 Čečenov. Celý deň sa na tomto území konala akcia zameraná na cudzincov, no týchto zadržali až hodinu a pol po jej skončení. O 0:45 na východnej hranici policajti kontrolovali vozidlo s ukrajinskými značkami, v ktorom sa nachádzali štyria Moldavci. Na obed zadržali v Ubli ďalších troch.

V sobotu krátko po polnoci zaistili vo Vyšnom Nemeckom jedného občana Bangladéša. Po druhej v noci zadržali v Michalovciach vozidlo, v ktorom boli ďalší štyria Moldavci a traja Bangladéšania. Jedného Slováka v tomto prípade obvinili z prevádzačstva. Podvečer v Maťovských Vojkovciach zachytili kamerami dvoch ľudí, ktorí smerovali na Ukrajinu. Pravdepodobne išlo o ukrajinských občanov, ktorí si predĺžili pobyt na Slovensku a chceli sa vyhnúť postihu. O 22:45 pri železničnej stanici v Michalovciach kontrolovali zase ukrajinské auto s ukrajinským vodičom. V mikrobuse bolo sedem Moldavcov, ktorí sa preukázali falošnými identifikačnými preukazmi Rumunska. Vodiča policajti obvinili z prevádzačstva, Moldavcov z falšovania úradnej listiny.

V nedeľu zadržali v Petrovciach ďalších dvoch Moldavcov, popoludní v Michalovciach ešte piatich, ktorí mali znova identifikačné karty Rumunska. Tých by mali v skrátenom konaní pred súdom vyhostiť na Ukrajinu.

Od začiatku marca zadržali na východnej hranici 69 migrantov, 41 z nich vrátili, deviati požiadali o azyl, piati mladiství poputovali do centra pre mladistvých, dvanástich, hlavne Moldavcov, vyhostili, dvoch ešte riešia na súde a jedného človeka obvinili z prevádzačstva. Od začiatku roka zadržali na hranici s Ukrajinou 171 osôb, v minulom roku ich za rovnaké obdobie bolo len 123. Toto je podľa Maka prekvapujúce, pretože počet migrantov v posledných rokoch klesal. Ako povedal, jedným z dôvodov mohol byť aj vstup Slovenska do schengenského priestoru.

Zdielať na

Najčítanejšie správy