Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
ÚDZS podal trestné oznámenie na nitriansku nemocnicu
Zdielať na

ÚDZS podal trestné oznámenie na nitriansku nemocnicu

Zdroj: TV JOJ

Podanie súvisí s prípadom šestnásťročného Šimona Bucha, ktorý leží po bežnej operácii už zhruba pol roka v bdelej kóme.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) podal trestné oznámenie na Fakultnú nemocnicu v Nitre za prípad šestnásťročného Šimona Bucha, ktorý leží po bežnej operácii už zhruba pol roka v bdelej kóme.

Počas operácie nosovej priehradky mu z neznámych príčin zastalo srdce, lekári ho museli oživovať. Keďže počas výkonu anestézie sa pokazilo monitorovacie zariadenie, lekári ho monitorovali manuálne a neskoro si všimli, že mu zlyhalo srdce.

Po operácii ho umiestnili na bežnú prebúdzaciu izbu. Ako uviedol hovorca ÚDZS Milan Michalič, trestné oznámenie podali pre podozrenie zo spáchania trestného činu poskytnutia zdravotnej starostlivosti v rozpore so zákonom.

Prokuratúra bude skúmať, či nemocnica neporušila štvrtý paragraf Zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý hovorí, že "zdravotná starostlivosť je poskytnutá správne, ak sa bezodkladne vykonajú všetky zdravotné výkony potrebné na určenie správnej choroby a zabezpečí sa správny preventívny postup alebo správny liečebný postup." V stredu úrad zaslal trestné oznámenie Generálnej prokuratúre.

ÚDZS robil v nemocnici dohľad a dospel k záveru, že zdravotná starostlivosť nebola Šimonovi poskytnutá správne. "Pre vznik komplikácie s následným poškodením zdravia pacienta bolo rozhodujúce obdobie počas anestézie a obdobie v bezprostrednej pooperačnej fáze na prebúdzacej izbe. Postup po ukončení anestézie a operácie nebol adekvátny a správny," uviedol Michalič. Dohľad už je ukončený, nitrianska nemocnica vzniesla proti jeho záverom námietky, úrad ich však neakceptoval. Nemocnici udelí sankciu, jej výška by mala byť známa v najbližších dňoch.

Šimon je v súčasnosti na špeciálnej klinike pre bdelú kómu vo Viedni, jeho stav sa vraj mierne zlepšil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy