Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Noví investori vytvoria v Lučenci 300 pracovných miest
Zdielať na

Noví investori vytvoria v Lučenci 300 pracovných miest

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka/ilustračné

Noví investori z Rakúska a Ukrajiny rokujú s vedením mesta o výstavbe závodov v ďalšej časti miestneho priemyselného parku.

V Lučenci pribudne do leta budúceho roku okolo 300 pracovných miest. Plánujú ich vytvoriť noví investori z Rakúska a Ukrajiny, ktorí v súčasnosti rokujú s vedením mesta o výstavbe závodov v ďalšej časti miestneho priemyselného parku.

Celkové investície by mali dosiahnuť 9,5 milióna eur (asi 313 miliónov korún), povedal dnes novinárom primátor Lučenca Milan Marko.

"Ide o firmy z odvetvia výroby stavených hmôt," povedal Marko. Názvy firiem však na ich žiadosť neuviedol. Stavať svoje závody by mali od leta, keď sa bude končiť výstavba parku.

V Lučenci už podniká výrobca automobilových sedačiek Johnson Controls a ďalšou firmou v priemyselnom parku je miestna drevárska firma Jackuliak. Spolu zatiaľ zamestnávajú necelých 400 ľudí, Johnson Controls však podľa zatiaľ nepotvrdených informácií plánuje rozšíriť výrobu o niekoľko stoviek ľudí.

Na výstavbu druhej etapy priemyselného parku dostalo mesto prostredníctvom štátnej investičnej agentúry SARIO takmer 93 miliónov korún. Na pozemku s rozlohou približne 30 hektárov v súčasnosti stavajú inžinierske siete. Celý park bude mať po dokončení približne 70 hektárov.

Podľa Alexandra Balleka zo SARIO podporí agentúra v najbližších dňoch ďalšie štyri priemyselné parky na strednom a východnom Slovensku. Ktoré mestá dostanú na svoje priemyselné zóny peniaze, však nespresnil.

Hlavným problémom pre prilákanie ďalších investorov do regiónu s takmer 20-percentnou nezamestnanosťou sú podľa riaditeľa SARIO Petra Hajaša nevyhovujúce cesty.

Investori sa zatiaľ do Banskobystrického samosprávneho kraja príliš nehrnú. V minulom roku skončil v počte nových zahraničných investorov ako posledný na Slovensku. Podľa Hajaša je tento región predurčený skôr na turistiku a v tejto oblasti sa dajú očakávať aj investície.

Zdielať na

Najčítanejšie správy