Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Armáda už neočakáva, že nové dopravné lietadlá nakúpi s Českom
Zdielať na

Armáda už neočakáva, že nové dopravné lietadlá nakúpi s Českom

Zdroj: 1001crash.com/ilustračné

Slovensko a Česko zrejme nebudú spoločne nakupovať nové vojenské dopravné lietadlá.

Slovensko a Česko zrejme nebudú spoločne nakupovať nové vojenské dopravné lietadlá.

ČTK to povedal národný riaditeľ pre vyzbrojovanie ministerstva obrany Stanislav Szabo. Rokovania s Prahou podľa neho doposiaľ neboli úspešné a ministerstvo preto plánuje stroje získať samostatne. Ministerstvo má záujem obstarať pravdepodobne dva až štyri stroje a dodávateľa novej vojenskej techniky by mohlo v tendri vybrať do konca tohto roka.

Na nákup lietadiel budú podľa skorších informácií zrejme potrebné asi dve miliardy korún. K modernizácii armádneho letectva zaväzuje Slovensko aj členstvo v NATO a intenzívnejšie diskusie o kúpe nových strojov vyvolal pád lietadla An-24 v roku 2006, ktorý si vyžiadal 42 obetí.

"Spolupráca s inými krajinami, myslím si, už nateraz je definitívne zavrhnutá," povedal Szabo. "Aj napriek našej veľkej snahe a rokovaniam, ktoré sme viedli, trebárs viacerým rokovaniam s českou stranou, sme nenašli spoločnú reč," dodal. Peniaze na nákup lietadiel tak bude podľa neho slovenská strana hľadať vo vlastnom rozpočte. Szabo odhadol, že dodávateľ by mohol byť známy do konca roka. Prvé lietadlo by si podľa neho mohli piloti odskúšať v roku 2010.

S ponukou nahradiť zastarané lietadlá ukrajinskej spoločnosti Antonov, ktoré slovenskí vojaci využívali donedávna, sa už skôr prihlásili tri spoločnosti. Priamo na Slovensku predviedli letci Hercules od americkej firmy Lockheed Martin, stroj Spartan talianskej spoločnosti Alenia Aeronautica a lietadlo C-295 od španielskej firmy EADS Casa. Vlani denník Hospodárske noviny informoval, že k záujemcom o dodávku slovenskej armáde sa pridal napokon aj Antonov. Uspieť by chcel s novším lietadlom An-74.

Nové lietadlá by v súlade s požiadavkami NATO mali preletieť aspoň 5000 kilometrov bez medzipristátia. Zároveň by mali spĺňať priestorové a technické podmienky na to, aby dokázali odviesť výzbroj členských štátov Severoatlantickej aliancie.

Úvahy o nákupe nových dopravných lietadiel pre armádu podporilo aj najväčšie letecké nešťastie v dejinách Slovenska. V januári 2006 zomreli v troskách An-24 vojaci, ktorí sa vracali zo zahraničnej misie v Kosove.

Niektorí odborníci v minulosti pochybovali, či Slovensko dokáže potenciál lietadiel dostatočne využiť. Prenájom strojov na prepravu slovenských vojakov, napríklad do misií v Afganistane či Iraku, by však vraj bol dlhodobo ešte drahší.

Zdielať na

Najčítanejšie správy