Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záhradník sa cítil ako Ján Hus v Kostnici
Zdielať na

Záhradník sa cítil ako Ján Hus v Kostnici

Na návrh predsedu strany Mikuláša Dzurindu včera vylúčili zo strany SDKÚ-DS a pozastavili práva člena prvým štrnástim signatárom výzvy bratislavskej krajskej organizácie "Nastal čas na zmenu." <b>Pozrite si VIDEO s Branislavom Záhradníkom, ktorý sa miestami cítil ako "Ján Hus v Kostnici"</b>

Prezídium SDKÚ-DS v sobotu na návrh predsedu strany Mikuláša Dzurindu vylúčilo zo strany a pozastavilo práva člena prvým štrnástim signatárom výzvy bratislavskej krajskej organizácie "Nastal čas na zmenu."

Medzi vylúčenými členmi je aj poslanec Národnej rady SR Martin Kuruc, bratislavský krajský šéf strany Valentín Mikuš, jeho podpredseda Branislav Zahradník. Ako uviedol na tlačovej besede Dzurinda, signatári flagrantne porušili stanovy a uznesenia prezídia a išlo o ich demonštráciu vlastnej moci. "Pociťujem veľkú zodpovednosť, aby sme stranu nedovolili rozvracať zvnútra a ani zvonku," vyhlásil Dzurinda.

Podľa neho signatárom nešlo o diskusiu, ale o vytváranie druhého centra moci. Za Dzurindom navrhnuté uznesenie hlasovalo z 18 členov Prezídia 16. Proti bol len Valentín Mikuš a Juraj Liška sa zdržal hlasovania.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša spúšťacím mechanizmom konfliktu bolo podieľanie sa na vytváraní provládnych zamestnávateľských zväzov Dopravným podnikom mesta Bratislavy, ktorému šéfuje Zahradník.

Podľa neho je otázne, akú by strana dokázala ponúknuť alternatívu, ak jej významná časť kolaborovala s Robertom Ficom. Konanie v súvislosti s dopravným podnikom bolo podľa Dzurindu v príkrom rozpore s generálnou líniou strany.

Ešte pred prezídiom sa vnútrostraníckymi problémami osem hodín zaoberala Ústredná rada SDKÚ-DS. Podľa Dzurindu na nej nezaznel žiadny personálny, obsahový, alebo politický návrh na zmenu politiky strany, aj keď výzva bratislavských funkcionárov nesie názov "Nastal čas na zmenu".

Dzurinda signatárom ponúkol dohodu, že ak povedia meno svojho kandidáta na predsedu strany , kandidát bude s nomináciou súhlasiť, tak zvolá mimoriadny kongres strany, ak by s tým súhlasila nadpolovičná väčšina členov Ústrednej rady. Tá na koniec konštatovala, že signatári hrubo porušili Stanovy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy