Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Česi nám chcú ukradnúť špekačky
Zdielať na

Česi nám chcú ukradnúť špekačky

Tradičné špekačky, ktoré na Slovensku pozná takmer každý, ležia na stole Európskej komisie v Bruseli. <b>VIDEO: Rozhovor so skúseným mäsiarom</b>

Tradičné špekačky, ktoré na Slovensku pozná takmer každý, ležia na stole Európskej komisie v Bruseli.

Teda aby som bol presný, žiadosť o ich zaregistrovanie ako našej tradičnej špeciality. Keďže táto mäsová pochúťka je však typická aj pre Českú republiku. O ich registráciu žiadame po vzájomnej dohode, spoločne aj s Českom.

Slovensko ako prvá krajina požiadala Európsku komisiu o registráciu tejto špeciality. V prípade, že by nám Brusel vyhovel, typické špekačky by mohli vyrábať napríklad českí výrobcovia mäsových výrobkov po podmienkou dodržania Slovenskej receptúru výroby špekačiek.

Okamžite po schválení by v stanovenej lehote rozhodnutie komisie napadla Česká republika, ktorá má o túto tradičnú špecialitu rovnaký záujem ako my.

V Čechách známa špecialita špekáček, u nás typické špekačky sa predávajú v rôznej kvalite a rozličná je aj ich cena. Fajnšmekeri vedia, že pravé špekačky,    napríklad v obchodných reťazcoch kúpia len ťažko.

Ak sa vám naprklad špekačky pri opekaní niekedy rozpadávali, určite neboli vyrobené tak, ako špekačky o ktorých komisia bude teraz rozhodovať.

Ak komisia žiadosti vyhovie, už onedlho v obchodoch budeme nakupovať originálne špekačky. A nie rôzne iné špekačkové napodobeniny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy