Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Od soboty sprístupnia pre návštevníkov Spišský hrad
Zdielať na

Od soboty sprístupnia pre návštevníkov Spišský hrad

Zdroj: SITA

Spišské múzeum v Levoči s takmer dvojmesačným predstihom sprístupní Spišský hrad pre verejnosť.

Spišské múzeum v Levoči s takmer dvojmesačným predstihom sprístupní Spišský hrad pre verejnosť.

Vedenie múzea tak reaguje na zvýšený záujem o prehliadku hradu. Otvorenie hradu už v marci umožňuje priaznivé počasie. Turisti si zatiaľ nebudú môcť pozrieť hradnú expozíciu a kaplnku. Prístupná však bude vyhliadková veža.

Podľa Dáši Uharčekovej Pavúkovej zo Spišského múzea bude hrad otvorený denne od 10:00 do 16:00 bez lektorského výkladu. Návštevníci zaplatia za prehliadku hradu len polovičné vstupné. Zmeny otváracích hodín na Spišskom hrade sa budú prispôsobovať podľa počasia. V prípade nepriaznivého počasia bude Spišský hrad zatvorený. Spišský hrad bude otvorený aj počas veľkonočných sviatkov.

Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny, vrátane hradných expozícií, sa uskutoční už tradične prvý májový víkend. Spišský hrad patrí k najnavštevovanejším na Slovensku. Minulý rok si hrad pozrelo takmer 169-tisíc návštevníkov.

Pre verejnosť je prístupný aj Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni. Ten je na rozdiel od Spišského hradu otvorený celoročne. Ľubovniansky hrad bude pre návštevníkov otvorený aj počas Veľkej noci. Výnimkou bude piatok 21. marca, kedy bude hrad zatvorený. Ľubovniansky hrad si vlani pozrelo takmer 92-tisíc návštevníkov. Slávnostné otvorenie hradných brán sa uskutoční poslednú aprílovú nedeľu.

Napriek rekonštrukčným prácam je v týchto dňoch otvorený aj Kežmarský hrad. Opravy hradu by mali stavbári ukončiť do začiatku letnej turistickej sezóny. Po rekonštrukcii pribudnú na hrade nové expozičné a výstavné priestory.

Zdielať na

Najčítanejšie správy