Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za nemocnicou v Kvetnici môže byť záujem o pozemky
Zdielať na

Za nemocnicou v Kvetnici môže byť záujem o pozemky

Zdroj: kvetnica.sk

SDKÚ / DS je znepokojnené situáciou a postojom vlády, ministerstva zdravotníctva a Všeobecnej zdravotnej poisťovne k zdravotníctvu (VšZP).

SDKÚ-DS je znepokojnené situáciou a postojom vlády, ministerstva zdravotníctva a Všeobecnej zdravotnej poisťovne k zdravotníctvu (VšZP).

"Nepoznáme kritériá, na základe ktorých sa rozhoduje, kto zmluvu dostane a kto nie," povedal počas dnešnej návštevy Špecializovanej nemocnice respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Z doterajšieho postupu ministerstva zdravotníctva poslancom SDKÚ-DS vychádza, že všetko neštátne, transformované a fungujúce vo vyrovnanom rozpočte dostáva likvidačné zmluvy a štátne nemocnice, ktoré sa večne zadlžujú, dostávajú "nehorázne dobré zmluvy", doplnil poslanec Viliam Novotný.

Súčasný vývoj v zdravotníctve, ktorý sa prejavuje aj nepodpísaním zmlúv s niektorými zdravotníckymi zariadeniami vníma Dzurinda nielen ako "pohon" na súkromné vlastníctvo, ale aj ako lákadlo pre mnohých supov.

"Ľudovci v Smere-SD tomu dobre rozumejú. Viacerí ľudia v Smere si vedia predstaviť premeniť tento areál na lukratívne stavebné parcely," uviedol Dzurinda. Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb, n.o. Poprad-Kvetnica je vlastníkom niekoľkých desiatok tisíc metrov štvorcových pozemkov v mestskej časti Kvetnica.

Ani po utorkovom poslaneckom prieskume vo VšZP poslanci SDKÚ-DS nemajú informácie o tom, podľa akých kritérií poisťovňa uzatvára zmluvy s jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami.

Odvolanie predstavenstva VšZP ministrom zdravotníctva je podľa poslanca Viliama Novotného druhým zlyhaním ministerstva zdravotníctva pri reštrukturalizácii siete zdravotníckych zariadení. "Chceme poznať zoznam, chceme poznať kritériá a chceme poznať váhu jednotlivých kritérií, prečo niektoré nemocnice dostali takú zmluvu a niektoré inú," povedal Novotný.

Zdravotníctvo je podľa Dzurindu najlepším príkladom toho, ako sa vláda tvári, že rieši problémy. "Ľahko bolo zrušiť dvadsaťkorunáčky, akurát vidíme, že situácia sa zhoršuje, pribúda ľudí v čakárňach, zdravotníctvo sa zadlžuje a vláda nerobí vôbec nič," povedal Dzurinda.

Slovensko podľa predsedu SDKÚ-DS pomaly skĺzava z cesty, ktorú nastúpilo po roku 1998. SDKÚ-DS podľa Dzurindu pripravuje alternatívu k súčasnej politike v oblasti zdravotníctva. Do konca júna chce pripraviť reformu zdravotníctva "na kľúčik".

Zdielať na

Najčítanejšie správy