Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lyžovačku pokazí teplý front
Zdielať na

Lyžovačku pokazí teplý front

Cez víkend bude na Slovensku oblačno a daždivo. Lyžiarom skazí náladu prílev teplého vzduchu. <b>VIDEO: Rozhovor s meteorológom Eugenom Lexmannom</b>

Cez víkend bude na Slovensku oblačno a daždivo. Lyžiarom skazí náladu prílev teplého vzduchu.

V piatok by mal podľa Eugena Lexmanna zo Slovenského hydrometeorologického ústavu ( SHMÚ ) na naše územie prúdiť teplý a vlhký vzduch. Prechod teplého frontu bude sprevádzaný veľkou oblačnosťou, miestami dažďom. Teplota sa bude pohybovať v rozpätí od šesť do osem stupňov, na juhozápade vystúpi až na desaťstupňovú hranicu.

V sobotu bude naďalej pokračovať oblačné počasie a cez naše územie prejde studený front. Treba počítať s výraznejšími prehánkami, v horských oblastiach najmä snehovými.

Na záver víkendu sa podľa Eugena Lexmanna očakáva príchod teplého vzduchu a málo oblačné, veľmi teplé počasie. Teploty sa budú pohybovať od 7 až do 16 stupňov. Cez naše územie budú počas celého víkendu prechádzať viaceré fronty, tie však nebudú zrážkovo významné.

Na horách sa preto neočakáva zlepšenie snehovej pokrývky, naopak, teplo zapríčiní jej rozpúšťanie. Vo vyššie položených strediskách by to však zatiaľ zásadné problémy spôsobiť nemalo.

Podľa Michala Klišáka z Horskej záchrannej služby ( HZS ) sú  vo Vysokých Tatrách v súčasnosti otvorené všetky známe lyžiarske strediská. Veľmi dobré podmienky majú predovšetkým Štrbské Pleso, Lomnické sedlo, Skalnaté Pleso a Lopušná dolina. Z noci zo štvrtka na piatok tu mali -3 až -5 stupňov, čo ešte stále umožňuje i pohodlné umelé zasnežovanie.

Podľa HZS má byť vo Vysokých Tatrách cez víkend zamračené, očakáva sa dážď so snehom, denná teplota sa bude pohybovať medzi 1 až 5 stupňami.

Návštevníci Nízkych Tatier sa musia pripraviť na oblačné a daždivé počasie. Cez deň tu bude od nuly do šesť stupňov, v noci poklesnú teploty na -3 až +2 stupne.

Dobré podmienky pre lyžiarov sú na Donovaloch, ktoré majú štyridsať centimetrov snehu i Táloch s 45 cm nádielkou. Lyžovať sa dá aj na Chopku - Kosodrevine a Jasnej, kde by cez víkend malo byť poloblačno a približne pol metra snehu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy