Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
TURIZMUS: Štát poskytne na podporu cestovného ruchu v budúcom roku 8,55 milióna eur
Zdielať na

TURIZMUS: Štát poskytne na podporu cestovného ruchu v budúcom roku 8,55 milióna eur

Štát plánuje poskytnúť na podporu cestovného ruchu v budúcom roku 8,55 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok viac o 900 tis. eur, alebo o 11,8 %. Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré zahŕňa aj uvedenú oblasť, má z uvedenej sumy vynaložiť na dotácie oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu 6,6 mil. eur. Oproti tomuto roku je to viac o 900 tis. eur (o 15,8 %). Výdavky na propagáciu cestovného ruchu v SR vo svete a doma majú zostať na rovnakej úrovni, a to 1,95 mil. eur. Vyplýva to z vládou schváleného návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2019 - 2021.

V tomto roku bolo na štátnu podporu turizmu schválených pôvodne 7,65 mil. eur, ale očakáva sa, že táto suma sa zvýši na 7,89 mil. eur. Výdavky na dotácie regionálnym organizáciám mali dosiahnuť 5,7 mil. eur a na propagáciu cestovného ruchu 1,95 mil. eur. Na podporu cestovného ruchu v roku 2016 išlo 8,76 mil. eur (na dotácie 4,35 mil. eur, na propagáciu 4,4 mil. eur) a v roku 2017 8,09 mil. eur (5,06 mil. eur, resp. 3,04 mil. eur).


Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHR) očakáva podporu domáceho cestovného ruchu v podobe plánovaného zavedenia rekreačných poukazov pre zamestnancov, ale najmä zníženie dane z pridanej hodnoty na 10 % na vybrané ubytovacie služby od budúceho roka. Štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Peter Ďurček na pravidelnom jesennom stretnutí hoteliérov a HoReCa konferencii AHR, ktoré sa konali od pondelka do stredy v Hornom Smokovci, ubezpečil o zámere znížiť sadzbu DPH aj na stravovacie služby, ako je to bežné v Európe. Prezentáciu Slovenska najmä v zahraničí by podľa neho mohla opäť zastrešovať organizácia, podobne ako v minulosti Slovenská agentúra na podporu cestovného ruchu. Tú však ministerstvo zrušilo a od začiatku roka 2017 začlenilo v rámci svojej štruktúry

Na stretnutí hoteliérov rezonovala aj téma nedostatku pracovníkov a ich motivácie. "Napriek tomu, že mzdy v tejto oblasti rastú najrýchlejšie v našej ekonomike, nedostatok ľudí, najmä skončených absolventov, pretrváva. Riešením je poskytnúť zamestnancom iné benefity, získať ich pre filozofiu hotela," informoval generálny manažér AHR Marek Harbuľák. Problémy hotelov a reštaurácií s organizáciami kolektívnej správy, keďže platia jedny z najvyšších poplatkov v Európe, by mala vyriešiť novela autorského zákona ako kompromis zainteresovaných strán. Na tradičnej akcii bol za hoteliéra roka 2018 vyhlásený riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne Tiago Viganó. O troch finalistoch súťaže hlasovalo vyše tisíctristo ľudí.

Najčítanejšie správy