Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podmienky na zrušenie víz snáď splníme do konca roka
Zdielať na

Podmienky na zrušenie víz snáď splníme do konca roka

Zdroj: Alfonso Romero

Jednou z podmienok pre zrušenie víz zo strany USA je aj menej ako 10 percent zamietnutých žiadostí o získanie amerického víza.

V americkej administratíve podľa ministra zahraničných vecí SR Jána Kubiša vysoko hodnotia trend v znižovaní percenta zamietnutých víz pre slovenských občanov.

Jednou z podmienok pre zrušenie víz zo strany USA je aj menej ako 10 percent zamietnutých žiadostí o získanie amerického víza.

"Ak tento trend bude pokračovať, snáď tento rok aj túto podmienku splníme," uviedol Ján Kubiš, ktorý je na návšteve USA. Dodal, že všetky doterajšie rokovania s americkými partnermi potvrdzujú, že sme na dobrej ceste, ale musíme splniť všetky kritéria potrebné na zrušenie vízovej povinnosti.

Podľa Kubiša aj nadchádzajúce prezidentské voľby v USA môžu istým spôsobom urýchliť kroky americkej administratívy. "Pre nás, paradoxne, to môže mať aj pozitívny náboj, lebo odchádzajúca administratíva bude chcieť na tomto poli dosiahnuť úspech," uviedol minister.

Pripomenul, že zrušenie vízovej povinnosti pre nové členské krajiny NATO a Európskej únie bola jednou z priorít súčasného prezidenta Georga Busha. "Musíme však splniť domácu úlohu," dodal Kubiš.

Počas rokovaní s americkými partnermi Kubiš nepocítil z ich strany nátlak, aby Slovensko zmenilo svoj postoj k uznávaniu prípadnej nezávislosti Kosova. Zopakoval, že Slovensko pozíciu nemení a v prípade jednostranného kroku nehodlá uznať nezávislé Kosovo.

Dodal, že na druhej strane ako člen EÚ chce prispieť k stabilite tohto územia a bude napríklad podporovať vyslanie misie EULEX do Kosova. Americkí partneri to berú na vedomie, aj keď by iste boli radi, aby sa Slovensko k ním pridalo a čím skôr uznalo nezávislé Kosovo. "Výmenu názorov sme mali, ale nátlak som nepocítil," uviedol Kubiš.

Zdielať na

Najčítanejšie správy