Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Protestná akcia proti výstavbe skládky bude na Radničnom nám.
Zdielať na

Protestná akcia proti výstavbe skládky bude na Radničnom nám.

Zdroj: pezincan.pezinok.sk

V piarok o piatej budú obyvatelia mesta Pezinok protestovať proti plánovanej výstavbe skládky odpadov. Súčasťou podujatia bude tiež koncert, kde vystúpi aj napríklad Peter Cmorík.

Protestná akcia proti plánovanej výstavbe skládky odpadov v Pezinku sa uskutoční v piatok o 17:00 na pezinskom Radničnom námestí.

Na demonštrácii vystúpia predstavitelia občianskej iniciatívy (OI) Skládka nepatrí do mesta Zuzana Čaputová a Jaroslav Pavlovič, primátor mesta Oliver Solga a zástupcovia miestnej komunity.

Milan Konfráter z OI informoval, že súčasťou podujatia bude aj koncert proti skládke, na ktorom vystúpia napríklad Peter Cmorík, Alex Zelezníková, Adam Briestenský, Ján Litecký Šveda, Protaxxis, Richard Cíferský, Sisa Michalidesová, Karpatskí pastieri a ďalší. "Počas protestu bude v priestoroch námestia nainštalovaná výstava fotografií Novej jamy a výtvarné práce detí na tému skládka," doplnil Konfráter.

Odporcovia výstavby novej skládky odpadov v Pezinku už dlhodobo argumentujú zdravotnými dôsledkami skládok a tiež tým, že sa nechcú stať regionálnym smetiskom. Väčšina odpadov, ktoré sa do roku 2007 priviezli na skládku v Pezinku, pochádzala z iných lokalít.

Kým z mesta Pezinok sa na skládke ukladalo ročne približne päťtisíc ton odpadu, ďalších približne 60-tisíc ton odpadu ročne sa privážalo. Po prepočítaní plochy a objemu novej skládky by to predstavovalo takmer dvanásť futbalových ihrísk, na ktorých stoja tesne vedľa seba štvorposchodové bytovky.

To je len kapacita prvej etapy skládky. Pri údajoch o ploche a objeme vychádzali zástupcovia OI z oficiálneho rozhodnutia o integrovanom povolení. Podľa prieskumu verejnej mienky zo septembra minulého roku 81 % občanov mesta odmieta vybudovanie novej skládky odpadov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy