Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výbor pre ŽP zavolá úradníkov, ktorí povolili skládku v Pezinku
Zdielať na

Výbor pre ŽP zavolá úradníkov, ktorí povolili skládku v Pezinku

Zdroj: SITA/Dušan Hein/ilustračné

Parlamentný výbor pre životné prostredie pozval na stretnutie zástupcov bratislavského krajského stavebného úradu a inšpektorátu životného prostredia, ktorí povolili skládku neďaleko centra Pezinku.

Parlamentný výbor pre životné prostredie si pozval na utorok zástupcov bratislavského krajského stavebného úradu a inšpektorátu životného prostredia (IŽP), aby predložili doklady, na základe ktorých povolili veľkokapacitnú skládku odpadu neďaleko centra mesta Pezinok.

Na dnešnom mimoriadnom rokovaní si poslanci vypočuli zástupcov občianskej iniciatívy (OI) Skládka nepatrí do mesta ako i primátora Pezinka Olivera Solgu, ktorí požiadali v uvedenej veci o poslanecký prieskum. Primátor Solga konštatoval, že Pezinok vo svojom územnom pláne zakázal v roku 2002 vybudovanie skládke v lokalite nová jama.

Napriek tomu ako i nesúhlasu Pezinčanov povolenie na vybudovanie skládky inšpektorát vydal. Podkladom pre takýto postup bolo rozhodnutie Krajského stavebného úradu v Bratislave, ktorého prednostom je Ján Man mladší - vlastník pozemkov pod navrhovanou skládkou. IŽP umožnil okamžité začatie výstavby a zrušil odkladný účinok odvolania.

Proti tomuto podali zástupcovia OI podnet v mimoodvolacom konaní na Inšpekciu životného prostredia SR, nakoľko hrozí, že s budovaním skládky by sa mohlo začať už na budúci týždeň. Právna zástupkyňa OI poukázala na porušovanie zákonov pri povoľovaní skládky, ako aj na stanovisko mesta k skládke, ktoré je podľa primátora nemenné.

"Vzdušnou čiarou od mestského úradu je to 400 metrov," povedal s tým, že občania to považujú najmä za problém životného prostredia a ochrany zdravia. Solga je rozčarovaný aj z postupu úradníkov a z toho, že jednou pečiatkou sa dá meniť takmer všetko. Skládku plánuje stavať spoločnosť Ekologická skládka, za ktorou stojí otec prednostu Krajského stavebného úradu Jána Mana.

Po prepočítaní plochy a objemu novej skládky by to predstavovalo takmer dvanásť futbalových ihrísk, na ktorých stoja tesne vedľa seba štvorposchodové bytovky. To je len kapacita prvej etapy skládky. Pri údajoch o ploche a objeme vychádzali zástupcovia občianskej iniciatívy (OI) Skládka nepatrí do mesta
z oficiálneho rozhodnutia o integrovanom povolení.

Minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek sa vo štvrtok v parlamente počas Hodiny otázok zastal svojho podriadeného, šéfa Krajského stavebného úradu v Bratislave Jána Mana a presviedčal o zákonnosti plánovanej skládky v Pezinku. Janušek povolenie skládky odôvodnil tým, že v čase začatia konania o skládke bola v súlade s územným plánom mesta.

Mesto potom názor zmenilo, čím sa začal dlhoročný právny spor. Keď sa tieto problémy začali Ján Man mladší nemohol podľa ministra ani tušiť, že bude po rokoch prednostom nejakého úradu, ktorý vtedy ani neexistoval.

Väčšina odpadov privezených v minulosti na starú skládku v Pezinku, ktorá skončila prevádzku v októbri 2007, pochádzala z iných lokalít. Približne päťtisíc ton odpadu ročne bolo z Pezinka a ďalších 60-tisíc ton sa privážalo. Podľa prieskumu verejnej mienky zo septembra minulého roka až 81 % občanov mesta odmieta vybudovanie novej skládky odpadov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy