Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hlasovanie o tlačovom zákone poslanci presunuli
Zdielať na

Hlasovanie o tlačovom zákone poslanci presunuli

Zdroj: TV JOJ

Poslanci o ňom budú hlasovať budúci týždeň utorok.

Hlasovanie o vládnom návrhu tlačového zákona, ktorý môže podľa kritikov ohroziť slobodu médií, dnes predseda parlamentu Pavol Paška presunul na utorok.

Budúci týždeň tak budú poslanci rozhodovať o tom, či predlohu posunú na prerokovanie parlamentným výborom. Definitívne by o návrhu mala Národná rada hlasovať v marci.

Predloha zákona vzbudzuje pozornosť najmä pre to, že pre spory opozície a koalície o jej obsah uviazol v Národnej rade proces ratifikácie Lisabonskej zmluvy - dôležitého dokumentu, ktorý by mal priniesť viaceré významné zmeny vo fungovaní Európskej únie. Koalícii totiž chýba k potrebnej trojpätinovej ústavnej väčšine na schválenie dokumentu najmenej päť hlasov opozície.

Dve z troch bývalých vládnych strán síce Lisabonskú zmluvu podporujú, zatiaľ však za ňu odmietli hlasovať práve pre námietky k návrhu tlačového zákona. Na to, aby Lisabonská zmluva začala platiť, ju musia odobriť všetky štáty EÚ.

Nový návrh tlačového zákona kritizovali okrem opozície aj zahraničné novinárske inštitúcie, ako aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miklós Haraszti. Ministerstvo kultúry vo štvrtok pripustilo, že návrh zákona upraví podľa pripomienok OBSE.

Zdielať na

Najčítanejšie správy