Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V autoškolách môžu učiť aj vinníci nehôd
Zdielať na

V autoškolách môžu učiť aj vinníci nehôd

Zdroj: Wiros/ilustračné

Inštruktormi v autoškolách môžu byť aj tí vodiči, ktorí v minulosti spôsobili dopravnú nehodu.

Inštruktormi v autoškolách môžu byť aj ľudia, ktorí v minulosti spôsobili dopravnú nehodu a svoj priestupok stále nemajú zahladený.

Ústavný súd dnes totiž označil časť zákona o autoškolách za diskriminačnú, informovala dnes hovorkyňa súdu Viera Horniaková. Zákon v minulom roku napadol generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Zákon o autoškolách podmieňoval vydanie inštruktorskej licencie aj zahladením zákazu riadenia auta. Zahladenie priestupku však podľa podania prokuratúry vylučuje iný zákon.

Splnenie podmienky sa tak podľa Generálnej prokuratúry stalo nemožné. S názorom prokuratúry sa Ústavný súd stotožnil, zákon podľa súdu porušil ústavné právo na slobodnú voľbu povolania.

Vládny návrh zákona o autoškolách, ktorý schválili poslanci v roku 2005, zmenil viacero podmienok pôsobenia autoškôl. Búrili sa proti nemu najmä majitelia menších autoškôl, ktorý ho označovali za likvidačný. Obávali sa aj zvyšovania cien kurzov.

Časti zákona stratia účinnosť dňom uverejnenia nálezu Ústavného súdu v Zbierke zákonov. To sa môže stať za niekoľko dní či týždňov. Potom začne plynúť parlamentu šesťmesačná lehota na to, aby zákon zmenil. Ak tak poslanci neurobia, časti zákona stratia platnosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy