Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mimovládne organizácie sa Európskej komisii sťažujú na štát
Zdielať na

Mimovládne organizácie sa Európskej komisii sťažujú na štát

Zdroj: SITA/Peter Hudec

Aktivistom sa nepáči, že pri posudzovaní vplyvu činností a stavieb na životné prostredie sa už úradníci nemusia zaoberať ich pripomienkami.

Slovenské mimovládne organizácie podali Európskej komisii sťažnosť voči slovenským štátnym orgánom pre sporné novely environmentálnych zákonov.

Aktivistom sa nepáči, že pri posudzovaní vplyvu činností a stavieb na životné prostredie sa už úradníci nemusia zaoberať ich pripomienkami. Pokiaľ sa nedostatky v zákone neodstránia, Slovensko čaká súdny proces na Európskom súdnom dvore, píše sa vo vyhlásení, ktoré dnes organizácie vydali.

Pod podnet na Európsku komisiu sa podpísalo 20 mimovládnych organizácií, okrem iných napríklad Greenpeace, Lesoochranárske zoskupenie VLK či Slovenská ornitologická spoločnosť. "Prijaté zákony sú v rozpore s predpismi EÚ i s medzinárodným Aarhuským dohovorom o účasti verejnosti na rozhodovaní," tvrdil v tlačovej správe Peter Wilfling zo združenie Občan a demokracia.

Aktivistom dal sčasti za pravdu aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý novelu zákona o ochrane prírody a krajiny vlani nepodpísal. Poslanci však zákon opätovne schválili.

Podľa pôvodného znenia zákona boli občianske združenia účastníkmi konania pri posudzovaní vplyvu stavieb a činností na životné prostredie. V prípade, že úradníci porušili zákon, mohli sa aktivisti proti rozhodnutiu odvolať, alebo podať žalobu na súde.

Novelou sa postavenie mimovládnych organizácií v týchto konaniach zmenilo na zúčastnené osoby, ktoré však už nemajú možnosť priamo sa domáhať nápravy rozhodnutí úradníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy